Most prema Crnom jezeru ofarban poslije 20 godina

Učestvovala su djeca, mladi, ekolozi, slikari Ana Vujičić u visokoj trudnoći, i radnik Komunalnog Neđeljko Šamšal
128 pregleda 1 komentar(a)
Crno jezero, most, Foto: Obrad Pješivac
Crno jezero, most, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 28.08.2014. 18:37h

Treći po redu „Durmitor Art Eko festival”, sa deset dana trajanja, završnicu je obilježio sređivanjam mosta kod hotela „Durmitor“.

Ono što se za 21 godinu, koliko ta ograda postiji, niko nije sjetio, uradila je direktorica festivala Olivera Loka Zorić sa volonterima među kojima su najbrojniji bili djeca i omladina.

“Ali i odrasli Žabljačani, Ana Vujičić u poodmakloj trudnoći i turisti koji su nailazili i poželjeli da se priključe uklanjanju rastinja koje ometa posao, pripremi metalne ograde za farbanje, nanošenju boje ili slikanju na trotoarima uz most na popularnom šetalištu prema Crnom jezeru. Radnik Komunalnog preduzeća Neđeljko Šamšal, osim što je aktivno učestvovao u ovom poslu, ostao je i dalje tu kako bi uklonio sve što je nakon našeg posla ostalo suvišno, kaže Olivera.

Zbog problema u finansijama i zbog nevremena, ovog puta sve se svelo na trodnevni ekološko edukativni program za najmlađe, na početku, protekli vikend obilježili su budući akademski slikari sa Cetinja koji su naslikali murale na zidu dugom nekoliko desetina metara, koji se pruža uz ulicu koja od centra vodi prema autobuskoj stanici, a kraj manifestacije predstavlja uređenje mosta na šetalištu.

Ipak, Zorić nije nezadovoljna, jer, kako kaže zadržan je kontinuitet festivala prirode, kulture i umjetnosti kojim bi se podigla svijest kod ljudi o ekologiji i umjetničkom promišljanju kod očuvanja životnog prostora.

Ambiciozni projekti organizatora prethodnih godina doprinijeli su da festival upotpuni oskudna kulturna dešavanja na Žabljaku, doprinese kvalitetu turističke ponude pa čak i da bude događaj ljeta u ovom turističkom centru. Još je svježe sjećanje na grandiozni transformers autora Danila Baletića iz ljeta 2012. godine na obali Crnog jezera koji je izazivao pažnju turista, ali i učešće popularnih Buksovaca i dolazak više poznatih imena iz svijeta kulture i umjetnosti.

Bonus video: