Otrovni gas u Podgorici svakodnevni gost u kući

Radon je gas koji nastaje prirodnim raspadanjem radijuma i u zatvoreni prostor dospijeva iz zemljišta, građevinskog materijala, vode i iz atmosfere
185 pregleda 10 komentar(a)
Mostovi Podgorica, Most Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Mostovi Podgorica, Most Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 27.08.2014. 06:50h

Direktor Muzičke škole “Andre Navare” Aleksa Asanović kazao je da je ta škola bezbjedna i da je pojačana koncentracija radona zabilježena samo u ostavi.

Vlada je nedavno usvojila Informaciju o stanju u životnoj sredini za prošlu godinu, u kojoj je konstatovano da je u toj i školi “Vlado Milić” u Donjoj Gorici pojačano prisustvo radona, koji je uzročnik kancera pluća.

Povećanu koncentraciju pronašli su i u školama “Savo Kažić” na Barutani, “18. novembar” na Bioču, “Mahmut Lekić” iz Milješa, “Milan Vukotić” Srpska i “Oktoih”.

“Ni ministarstvo ni Vlada nema podatak da je riječ o zagađenoj školi u kojoj treba da se rade neke intervencije. Mjerenja u učionicama pokazala su da tamo nema radona, već je njegovo prisustvo zabilježeno u ostavi, u kojoj niko ne boravi. Vrijednosti u učionicama su bile daleko ispod prosjeka, odnosno 20, a prosjek je od 200 do 400 bekerela”, kazao je Asanović.

Prisustvo radona u kućama i stanovima stručnjaci objašnjavaju pukotinama u temeljima ili podrumima, a moguće je da dospije i kroz odvode, izvorske vode a veća koncentracija je prisutna u rudnicima, podrumima i postrojenjima za preradu vode

Iz ostalih podgoričkih škola su kazali da stanje nije toliko alarmantno, te da ne treba dizati paniku.

“Cijela Podgorica je pod radonom i ima ga vjerovatno u svim kućama. Nijesmo imali povećane koncentracije, ali je postupak rješavanja tog problema dugoročan”, kazao je direktor Mašinske škole Žarko Borovinić.

Čelnik Elektrotehničke škole Veselin Pićurić rekao je da je najbitnije da se prostorije provjetravaju, te da gas nije opasan ukoliko učionice nijesu duže vremena zatvorene.

“Riječ je o prirodnom gasu, koji se javlja u niskim slojevima, koji nije toliko opasan. Kada je duže vrijeme jedna prostorija zatvorena normalno je da će ta koncentracija da se poveća i napravi problem”, kazao je on.

Direktor Gimnazije “Slobodan Škerović” Radiša Šćekić rekao je da su oni imali mjerenja prije nekoliko godina i da je situacija bila u redu.

“Bitno je voditi računa o provjetravanju i higijeni. Materijali koji su korišćeni za gradnju su prirodni”, rekao je on.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine su poručili da stanje nije alarmantno jer rade kratkoročna mjerenja, ali se u Izvještaju naglašava da treba redovno provetravati škole, posebno zimi.

Radon je gas koji nastaje prirodnim raspadanjem radijuma i u zatvoreni prostor dospijeva iz zemljišta, građevinskog materijala, vode i iz atmosfere.

Njegovo prisustvo u kućama i stanovima stručnjaci objašnjavaju pukotinama u temeljima ili podrumima, a moguće je da dospije i kroz odvode, izvorske vode a veća koncentracija je prisutna u rudnicima, podrumima i postrojenjima za preradu vode.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine naložili su zato sređivanje podova i pukotina oko instalacija.Ljekari koje su konstaktirale “Vijesti” nijesu bili raspoloženi da pričaju o uticaju radona.

Asanović: Nikakav papir ni zahtjev nijesmo dobili od Vlade

Direktor Muzičke škole “Andre Navare” Aleksa Asanović je rekao da su prije 10 dana rađena ponovna mjerenja i da je situacija takođe bila u redu.

"Nikakav papir nijesmo dobijali o povećanoj aktivnosti radona, a ne da treba da radim neke intervencije, već samo da provjetravamo tu prostoriju u kojoj je povećano prisustvo radona", kazao je Asanović.

Bonus video: