Kanalizacija i putevi uticali na sezonu

Turisti su uglavnom boravili u privatnom smještaju i u hotelu sa četiri zvjezdice Splendido
139 pregleda 0 komentar(a)
Prčanj, Foto: Ivan Milošević
Prčanj, Foto: Ivan Milošević
Ažurirano: 26.08.2014. 12:31h

Dugogodišnji problemi kao što su izlivanje kanalizacije u more i loša putna infrastruktura odrazili su se i na ovogodišnju turističku sezonu na Prčanju, koja je, prema riječima predsjednika te mjesne zajednice, Zorana Brguljana, ipak bolja od očekivanja.

Brguljan je naveo da tačan podatak o broju gostiju koji su posjetili Prčanj nema, jer se oni prijavljuju na raznim punktovima u Opštini, ali i zbog činjenice da se ne raspolaže tačnim podacima o izdavaocima.

„Međutim, opšti utisak govori da turisti ni ove godine nijesu zaobišli poznato primorsko mjesto u kotorskoj Opštini koje se u dužini od četiri kilometra prostire u podnožju brda Vrmac”, kazao je Brguljan agenciji Mina-business.

Turisti su, kako je dodao, uglavnom boravili u privatnom smještaju i u hotelu sa četiri zvjezdice Splendido.

"Ako se uzme u obzir činjenica o slaboj vanpansionskoj potrošnji u toku ljeta, kao i problemi koje su prethodno na turističkom tržištu u okruženju izazvale katastrofalne poplave i opšta besparica, onda možemo reći da sezona nije bila loša”, kazao je Brguljan i naveo da je snabdijevanje, posebno ono u samoposlugama bilo na zadovoljavajućem nivou.

On je dodao da su infrastrukturni problemi bili poznati još u pripremi sezone i kao najvažniji naznačio loše puteve kroz mjesto.

"Nastavilo se kuburenje sa putevima posebno u glavnom pojasu uz more gdje je izuzetno loša situacija. Moglo se bolje prići i u organizovanju čišćenja i održavanju Prčanja, posebno ponti i plaža. Ne znam čija je to nadležnost, da li Komunalnog preduzeća ili Morskog dobra, ali stanje nije bilo onakvo kakvo bi trebalo biti”, rekao je Brguljan.

On smatra da bi u sezoni trebalo obezbijediti više ljudi na poslovima čišćenja.

Brguljan je naveo kvalitetno snabdijevanje vodom i strujom tokom cijele sezone.

"Nijesmo imali ni problema sa bukom budući da 'žive' muzike nije bilo, osim na jednom otvorenom šanku - plažnom baru, koji je radio do osam, devet sati uveče”, kazao je Brguljan.

On je naveo da je kanalizacija ostala problem za veći dio mjesta, jer je novi sistem stigao samo do hotela Splendido.

"Zato se u vrijeme plime i osjeke septičke jame, kako to mi mještani kažemo, 'čuju', odnosno šire se neprijatni mirisi”, naveo je Brguljan.

On je ukazao i na lošu kulturnu ponudu.

"Veče mušulja i tradicionalni šahovski turnir nijesu dovoljni u ovom segmentu, pa bi trebalo poraditi da dešavanja u narednim sezonama bude više. Međutim sve zavisi od novca koji trenutno nedostaje”, kazao je Brguljan.

U hotelu Splendido na Prčanju zadovoljni su sezonom i navode da su gosti uglavnom bili strani državljani.

Iz tog hotela sa četiri zvjezdice, koji raspolaže sa 43 sobe i 86 ležajeva, kako je saopšteno agenciji Mina-business, trenutno odmara 20 gostiju.

Prema informaciji iz Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj o broju registrovanih izdavaoca privatnog smještaja, na teritoriji Opštine Kotor ima ukupno 3,99 hiljada ležajeva, od čega su 822 sobe sa 1,82 hiljade kreveta, 690 apartmana sa 2,01 hiljadu kreveta i 21 kuća za iznajmljivanje sa 165 kreveta.

Važećih odobrenja je ukupno 609, dok ih je u ovoj godini izdato 234.

Bonus video: