Na Trgu pjesnika nema mjesta za sve: Muzičari nastupali skriveni iza štanda

Kada je štand na sred kamenog trga, nastup je nemoguće održati...
2 komentar(a)
Muzika ljeta, Trg pjesnika, Foto: Vuk Lajović
Muzika ljeta, Trg pjesnika, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.08.2014. 19:21h

Da se u Budvi u nizu događaju apsurdi, svjedoči i posljednja najava organizatora da otkažu dio programa festivala „Muzika ljeta“ u Starom gradu, i to zbog štanda sa knjigama.

Vlasnici prodajnih štandova i organizatori sada već tradicionalnog festivala danima ne uspijevaju da se dogovore oko prostora na Trgu pjesnika.

Programi festivala se održavaju u Budvi i Petrovcu devet godina za redom, tokom tri ljetna mjeseca i to dva puta sedmično, srijedom u Petrovcu, a četvrkom na Trgu pjesnika u budvanskom Starom gradu.

Problem je ovoga ljeta izbio upravo zbog štanda sa knjigama, kojem je Opština prostor izdala kao privremenu lokaciju, i zakupac kao takav ima dozvolu da postavi dva i po metara dugu drvenu policu sa knjigama.

Štand je za vrijeme programskih sadržaja festivala Grad teatar, tokom održavanja književnog programa uredno bivao premještan u večernjim satima. To proteklih sedmica nije bio slučaj, kada se održavala „Muzika ljeta“, pa je nastup umjetnika, bivao više nego smiješan, jer su nastupali iza štanda. Nakon sedam nedjelja, koliko traje festival "Muzika ljeta", i uzaludnih pokušaja zaposlenih u Turističkoj organizaciji da nađu kompromis i dogovore se sa vlasnicima štanda knjiga na Trgu pjesnika, da četvrtkom od 20,45 do 22 časa izmjeste svoj štand dva metra niže od uobičajene pozicije kako bi se nesmetano realizovali koncerti, donijeta je odluka da se svi naredni koncerti u Budvi, koji su bili u planu da se realizuju do 18. septembra, otkažu. To nije slučaj sa Petrovcem, gdje će koncerti biti realizovani prema utvrđenom programu.

U uslovima gdje je štand na sred kamenog trga, ocjena je organizatora, i učesnika, nastup je nemoguće održati.

Festivala “Muzika ljeta” za cilj ima promociju muzičkog nasljeđa i kulture budvanskog podneblja kroz gostovanja kvalitetnih klapa i kulturno-umjetničkih društava. Ulaz za posjetioce je besplatan.

S obzirom da se za Festival izdvajaju značajna sredstva kako bi boravak turista u Budvi bio sadržajniji, to je dalje održavanje programa, koji su prethodnih sedmica, više ličili na improvizaciju, jer su najznačajnija umjetnička imena Crne Gore svoj program izvodila iza štanda sa knjigama, to je odluka o otkazivanju festivala, potvrđeno je “Vijestima” bila iznuđena.

Bonus video: