Nestale ekološke bove od Petrovca do Maljevika: Sidra opet oru podvodne livade

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, neke bove su počupali veći brodovi, počev od kraja avgusta 2013, neke su ukradene...
228 pregleda 2 komentar(a)
Ekološka bova, Foto: Mišael Bader
Ekološka bova, Foto: Mišael Bader
Ažurirano: 23.08.2014. 17:11h

Da li zbog moći talasa i vjetra, ili zbog ljudskog nemara, tek na potezu od Petrovca do Maljevika u funkciji je samo jedna od ukupno deset lani postavljenih ekoloških sidara sa ekološkim bovama za privezivanje manjih čamaca.

Ronioci-ekolozi postavili su samoinicijativno prošlog proljeća ove bove i sidra na područjima gdje su u podmorju velika staništa zaštićene morske trave “posedonia oceanica”, u narodu poznate kao murava, da bi je zaštitili od razornog dejstva “oranja” sidara, međutim, njihov trud je bio kratkog daha.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, neke bove su počupali veći brodovi, počev od kraja avgusta 2013, neke su ukradene, a najmanje dvije - u Buljaricama, pokidalo je jako zimsko more.

Da je ovog ljeta aktivna samo jedna eko-bova i to ispred plaže Maljevik, kod Crnog rta, između Sutomora i Čanja, “Vijestima” je alarmirao njemački državljanin Mišael Bader, po profesiji vlasnik apartmana “Utjeha”, a po vokaciji pasionirani nautičar i ekolog.

“Uvijek svoje goste vodim u izlete gliserom, a bili smo svi veoma zadovoljni kada smo vidjeli ove bove prošlog ljeta kod Petrovca, Kraljičine plaže, Crnog rta i Buljarice. Ove godine je samo jedna, rekao je Bader ”Vijestima”.

Sagovornik “Vijesti” napominje da na svakoj eko bovi jasno piše koliki se čamac za nju može vezati-brod do sedam metara dužine ili težine do 1,5 tona, dodajući da je svojim očima gledao kako se prošlog ljeta za ove bove vežu brodovi mnogo teži od dozvoljenog. Uz pomoć GPS uređaja, pronašao je pozicije na kojima su lani bila postavljena druge bove, zaronio je na jednu od tih pozicija i vidio da je lanac prekinut, tako da bi se bova mogla ponovo postaviti.

“Ljudi treba da znaju da ovo nije samo čista ekologija, već i praktično rješenje za nautičare, jer se često sidro zaglavi na dnu, pa je teško da se izvadi, a ovako se samo zavežeš za bovu i to ne traje ni desetak sekundi. Zato me i čudi što na Maljeviku često zateknem četiri-pet čamaca usidrenih oko bove za koju niko nije vezan. Zaista je šteta što ovakvih bova nema na više mjesta. Sa ovom praksom sam se upoznao kada sam bio na ronjenju u Egiptu i tamo ekološkim bovama štite korale od uništenja sidrima”, ističe Bader. On je predložio i da se nakon eventualnog postavljanja novih eko bova na starim sidrištima odštampa flajer sa pozicijama i ubaci u svaki čamac i gliser.

Ekolozi ističu da i kruzeri u Boki svojim sidrenjem „oru“ dno i tako uništavaju za zaliv važnu morsku travu „Cimodocea nodosa“, što bi trebalo riješiti postavljanjem ogromne plutače. Sličnu štetu pričinjavaju i tankeri koji se sidre ispred Bara na dubine manje od 50 metara gdje takođe ima podmorskih „livada“ murave. Ekološki vezovi su obavezni za sva Zaštićena područja u moru (ZPM), a naša zemlja je sada jedina na Mediteranu koja još nije ustanovila nijednu ZPM.

Bonus video: