Za Nagradu oslobođenja Nikšića predloženo 12 kanditata

Nagrada se dodjeljuje za najviše zasluge i postignute rezultate u teorijskom i praktičnom radu i djelovanju u svim oblastima ljudskog stvaralaštva kojima se doprinosi razvoju Nikšića
263 pregleda 8 komentar(a)
Opština Nikšić, Foto: Vijesti
Opština Nikšić, Foto: Vijesti
Ažurirano: 05.09.2018. 17:24h

Za Nagradu oslobođenja Nikšića prispjela su 24 predloga, a predloženo je 12 kanditata, saopštila je predsjednica žirija za dodjelu nagrade, Aleksandra Vuković.

Žiri će na sjednici u petak odlučiti ko su ovogodišnji laureati.

Predloženi kandidati su Dušan Govedarica, književnik i kulturni poslenik, prof. dr Milenko Perović, Udruženje boraca Narodnooslobodilačkog rata i antifašista Nikšić (UBNOR), Konstantina Nina Maraš, humanistkinja, Mirko Miro Nikolić, kulturni poslenik, prof. Branislav Mićunović, ambasador Crne Gore u Srbiji, pozorišni reditelj i kulturni poslenik, grupa autora: dr Marko Pajović, dr Mirko Mirković, Ranko Svrkota, mr Dragan Ilić i dr Slobodan Radusinović, za knjigu Geologija boksitonosnog rejona Vojnik-Maganik (Crna Gora), Prva banka Crne Gore, Radojica Stanković, (Šanta Panta), samostalni umjetnik Crne Gore, Tatjana Vukićević i Konstantina Nina Maraš, humanistkinje, Dragan B. Perović, kulturni i književni stavaralac i publicista i IPC Tehnopolis Nikšić.

Nagrada se dodjeljuje za najviše zasluge i postignute rezultate u teorijskom i praktičnom radu i djelovanju u svim oblastima ljudskog stvaralaštva kojima se doprinosi razvoju Nikšića.

"Nagrada se dodjeljuje svake godine za praznik Opštine, 18. septembar. Nagrada se dodjeljuje pojedincima i pravnim licima sa teritorije opštine Nikšić, a može se dodjeljivati i pojedincima koji ne žive na teritoriji opštine Nikšić, ako njihova ostvarenja imaju poseban značaj za opštinu", piše u obavještenju o nagradi.

Građani su pokrenuli peticiju da Tatjana Vukićević i Konstantina Maraš dobiju nagradu jer smatraju da su to zbog humanosti zaslužile.

Vukićevićeva je početkom godine 20 godina mlađem komšiji Nikoli Mijušković donirala bubreg, a Maraš će to isto uraditi u oktobru, kada će do skoro nepoznatom sugrađaninu Iliji Bulajiću dati bubreg.

"One su najljepši prikaz Nikšića i Crne Gore u regionu i Evropi. Sasvim zasluženo i pravedno. Svaka druga podjela bila bi sramna i za grad i za državu”, stoji u peticiji "Heroine Nikšića za nagradu 18. septembar", koju je pokrenula Aleksandra Đuričković.

Bonus video: