Turisti odlaze zbog smrada, mještani protestuju: Nesnosan miris iznad Bara

Na Regionalnu sanitarnu deponiju Možura, svakodnevno se dopremi 300-350 tona otpada iz opština Bar, Ulcinj, Budva, Kotor i Tivat
70 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2014. 19:05h

U znak protesta zbog konstatnog problema sa izuzetno neprijatnim mirisom koji im donosi vjetar sa sanitarne deponije Možura, mještani i turisti sa Utjehe danas su na dva sata blokirali prilazni put deponiji sa magistrale.

Stalni i sezonski stanovnici dijela Utjehe oko hotela ”Vidikovac” rekli su novinarima da su svakodnevno izloženi nesnosnom smradu sa deponije koji prema njihovim navodima dopire i do same plaže Petovića Zabia. Kako su rekli, turisti su počeli da odlaze, jer ne mogu više da izdrže.

Svoj protest demonstrirali su i nošenjem maski na licima. Učesnici blokade, za vrijeme koje su tri kamiona sa otpadom iz Budve bili zaustavljeni tridesetak minuta, najavili su da će iduće nedjelje nastaviti proteste.

Na Regionalnu sanitarnu deponiju Možura, svakodnevno se dopremi 300-350 tona otpada iz opština Bar, Ulcinj, Budva, Kotor i Tivat, a od njenog otvaranja 12. jula 2012. do danas, na Možuri je odloženo 130.000 tona otpada.

Deponija za sada nema reciklažni centar, projektovani kapacitet joj je 1,1 milion kubika otpada, a procijenjeni radni vijek 25-30 godina. Svjetska banka finansirala je gradnju i opremanje deponije kreditom od 6,6 miliona eura.

Galerija

Bonus video: