Green Home: Zagađenje kod TE i do šest puta veće

Instrumente Grin houma stručnjaci sa ETF-a ocijenili pouzdanim
101 pregleda 3 komentar(a)
instrumenti, Green Home
instrumenti, Green Home
Ažurirano: 07.09.2018. 18:12h

Instrumenti, koje je u martu na jednoj kući u blizini Termoelektrane postavila NVO “Grin houm”, registrovali su posljednjih nekoliko dana povećano prisustvo PM10 čestica u vazduhu i do šest puta više od dozvoljenog.

Projektni koordinator u “Grin houmu” Diana Milev Čavor kaže da je u petak, nakon što je TE puštena u rad poslije kraćeg zastoja, izmjerena satna koncentracija od 292 mikrograma po metru kubnom, što je skoro šest puta više od dozvoljenih 50 mikrograma po metru kubnom. U isto vrijeme, ističe ona, instrumenti Ekotoksiloškog zavoda koji su postavljeni u naselju Gagovića imanje nedaleko od centra grada registrovali su koncentraciju PM 10 čestica od 30 mikrograma.

Milev Čavor tvrdi i da se vrijednost PM 10 čestica u blizini Termoelektrane prvih dana septembra tokom cijelog dana nijesu spuštale ispod 150 mikrograma po metru kubnom.

Ona navodi da su instrumente koje koriste, stručnjaci sa Elektrotehničkog fakulteta ocijenili kao pouzdanim.

“Izmjerene vrijednosti pokazuju koliki je uticaj rada Termoelektrane na okolinu“, istakla je Milev Čavor.

Ona je kazala da je ta NVO postavila još jedan mjerni instrument u centru grada, ali da zbog tehničkih problema sa njega nije moguće očitati vrijednosti štetnih materija.

Građanski aktivista Kemal Pajević kaže da je teško prihvatiti podatke gradske mjerne stanice, kada svakodnevno golim okom građani primjećuju prisustvo praškastih materija u vazduhu, na balkonima, prozorima, automobilima…

“Agencija za zaštitu žovotne sredine treba da provjeri ispravnost mjernih uređaja na mjernoj stanici u Pljevljima, posebno nakon prezentovanja podataka sa mjernog uređaja ‘Grin houma’. Naravno treba utvrditi i koliko su instrumenti ove organizacije pouzdani”, smatra Pajević.

Bonus video: