Haos na uzletištu na Brajićima: Paraglajder aterirao na kombi

"Od siline udara, došlo je do pucanja bočnih stakala na kombiju, djevojka je povrijedila nogu"
94 pregleda 28 komentar(a)
paraglajderi Brajići, povrijeđena djevojka, Foto: Čitalac "Vijesti"
paraglajderi Brajići, povrijeđena djevojka, Foto: Čitalac "Vijesti"
Ažurirano: 20.08.2014. 12:44h

Na uzletištu za paraglajding na Brajićima, vlada haos - novi incident, dogodio se juče kada je prilikom slijetanja na bečićku plažu, povrijeđena djevojka, koju je paraglajdingom "vozio" pilot bez licence.

Djevojka je povrijeđena kada je prilikom slijetanja udarila u parkirani kombi u zaleđu Bečićke plaže.

Od siline udara, došlo je do pucanja bočnih stakala na kombiju - djevojka je povrijedila nogu, dok je pilot prošao sa posjekotinama noge a od pada ugruvan je po leđima.

Na licu mjesta bili su i inspektori budvanske policije, kojima je slučaja prijavljen.

Na haos koji vlada upozorili su i licencirani tandem piloti, koji su naveli da sa uzletišta svakodevno turiste prevoze šest nelicenciranih pilota, koji nemaju dozvole.

"Inspektori Agencije za civilno vazduhoplovstvo, u proteklih pet nedjelja, upravo u špicu sezone, nijesu kontrolisali uzletište na Brajićima. Prilikom posljednje kontrole, ostavili su nam mail, da ih obavijestimo da li neko leti bez licence i prijavimo svaku nepravilnosti. Mi smo više puta slali mailove, ali nema odgoovora. U pitanju su šest ljudi koji nemaju licencu, i koji kao tandem piloti, prevoze turiste. Samo je pitanje dana kada će se nešto mnogo ozbiljnije dogoditi", naveli su licencirani piloti, čija su imena poznata redakciji "Vijesti".

Upravo iz činjenice da među onima koji nemaju licence, ima i pripadnika državnih i opštinskih službi, oni su zatražili anonimnost.

Sličan incident dogodilo se prije mjesec, kada je na isti način povrijeđen dječak, koga je prevozio nelicencirani pilot.

Agencije ih preporučuju bez dozvole

Da stvar bude ozbiljnija, i mnoge turističke agencije, kao i hoteli, preporučuju svojim gostima, kako su naveli, paraglajding, a da se prethodno ne raspitaju ko može i ko ima dozvolu da bude pilot.

"Bili smo prisutni kada je došlo do incidenta. Očigledno je bilo da pilot nije dobro poznavao, i da je početnik, jer je došlo do promjene pravca vjetra, što ga je nagnalo da uradi lošu procjenu, i sleti na tja način. Srećom, nije došlo do tragedije".

Inače, kako kažu propisi, pilot paraglajdera se smatra vazduhoplovnim osobljem i shodno Zakonu o vazdušnom saobraćaju takvo lice mora biti stručno osposobljeno i zdravstveno sposobno za obavljanje te djelatnosti.

Uzletište na Brajićima, jedno od najatrktivnijih na Jadranu, svake godine Opština kroz plan privremenih lokacija izda u zakup.

Na prvom tenderu nije pronađen zakupac, jer prvorangirana firma nije dobila dozvolu od Agencije za vazduhoplovstvo, niti je imala riješeno pitanje sletišta.

Opština je nedavno raspisala novi tender.

Bonus video: