U okviru šavničkog kulturnog ljeta otvorena izložba "Durmitor kroz vrijeme"

Postavku čini više od 350 fotografija, razglednica i poštanskih markica, što izložbu čini veoma značajnim retrospektivnim pregledom ovih prostora
135 pregleda 0 komentar(a)
Durmitor kroz vrijeme, Izložba, Foto: Obrad Pješivac
Durmitor kroz vrijeme, Izložba, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 19.08.2014. 12:31h

U okviru programa šavničkog kulturnog ljeta, u galeriji Centra za kulturu otvorena je izložba "Durmitor kroz vrijeme" - 100 godina na fotografijama i razglednicama”.

Postavku čini više od 350 fotografija, razglednica i poštanskih markica, što izložbu čini veoma značajnim retrospektivnim pregledom ovih prostora u poslednjih 100 godina.

Tu je i izuzetno vrijedna kolekcija starih razglednica i filatelije kolekcionara Mladena Tomića, koja obuhvata period od 1903. do danas, arhive Centra za razvoj Durmitora koja obuhvata period od 1930 - 1990 godine, i izbor umjetničkih fotografija Igora Šuntića, nastalih u posljednjih desetak godina. Na taj način višednevna postavka omogućiće posjetiocima da, pored prirodnih ljepota Durmitora, vide i svojevrsnu istoriju naroda durmitorskog kraja, načina života, običaja i graditeljstava, njegovu stalnu borbu sa surovom prirodom, ali i njegov skladni suživot sa prirodom.

Durmitorac Rajko Stijepović istaknuti društveno politički radnik iz druge polovine prošlog vijeka kaže da stara mudrost, da jedna fotografija govori više od 1.000 riječi, pokazuje svoje značenje i ovom prilikom jer ova izložba priča priču o Durmitoru i neponovljivom vremenu jednog naroda.

Poznati Crnogorski planinart, alpinista i spasilac Dragan Gašo Lalović kaže da su ga kadrovi sa izložbe u sjećanjima vratili u mladost.

"Možda sam prvu razglednicu u životu upravo poslao sa Durmitora, iz pošte u Žabljaku. Pamtim je kao sliku bijelog blještavog snijega tamne, od vlage potamnjele kolibe. Mogu vam reći da se meni lično ta slika mnogo više dopada nego ova današnja…

Ova izložba me je podsjetila na mnoge situacije I tu sam, na Durmitoru, proveo mnogo više vremena nego u rodnom Nikšiću. Gledam fotografije Boljske grede, koju sam penjao prije 25 godina prvi put, i tada prvi put pobjegao iz stijene od Durmitorskog nevremena. Zatim vidim fotografiju Ledene pećine gdje sam prvu noć prenoćio i osjetio surovost Durmitora... Mnogo ih je ovdje što me podsjeti", kaže Lalović.

Izuzetni poznavalac ovih prostora i dugogodišnji direktor Nacionalnog Parka “Durmitor” Mile Stijepović pomenuo je ljude zaslužne što smo savremenici njihovih djela.

"Žalosno je što smo autore ovih vrijednosti i njihov entuzijazam malo vrednovali za njihova života. Ne smijemo zaboraviti da je prvu fotografiju Durmitora, 1891 godine naravio Bauer koji je bio profesor klavira. Ni prof. dr Simonovića, Branislava Cerovića, Iliju Kavaju, prof. Nasera Kopa, akademika Branislava Glušića koji je 1932 godine snimio prvi film o Durmitoru.

Nakon drugog svjetskog rata pamte se Milun Đurđić, čovjeka iz ovog kraja koji je za svoje skromne pare kupio prvi foto-aparat na ovim prostorima, da bi ovjekovječio i svijetu predstavio zimski život na Durmitoru, zatim Vlada Limića, Đoka Popovića, Milana Kovačevića i Milana Pešića koji je ostavio neizbrisiv trag u Crnogorskoj fotografiji", kazao je Mile Stijepović.

Direktor Centra za kulturu u Šavniku Igor Šuntić, koji je svojim umjetničkim fotografijama upotpunio postavku, kaže da izložba ima za cilj da se jedno vrijeme otrgne od zaborava.

"Uz veličanstvenu prirodu na fotografijama prikazani su značajni momenti u razvoju durmitorskog kraja. Vrijeme kada je durmitorski kraj imao aerodrom, kada je ovdje boravio Josip Broz Tito sa suprugom Jovankom, slavni filmski par Ričard Barton i Elizabet Tejlor i još mnogo događaja čiji su danas jedini svjedoci upravo prikazane fotografije".

Bonus video: