Tango kamp spasio sezonu u Kolašinu

Kolašinski turistički poslenici nijesu zadovoljni brojem gostiju tokom ljeta, a tokom cijelog juna i jula rezervacije su masovno otkazivane zbog lošeg vremena
179 pregleda 2 komentar(a)
tango Kolašin, Foto: Tango Natural Montenegro
tango Kolašin, Foto: Tango Natural Montenegro
Ažurirano: 07.09.2018. 14:55h

Prema statističkim podacima ovogodišnja ljetnja sezona u Kolašinu biće na nivou lanjske. U Turističkoj organizaciji kažu da je, iako je loše vrijeme učinilo da posjeta tom gradu, tokom juna i jula bude lošija, predsezona bila odlična, a mnogo se očekuje i od postsezone.

U aprilu i maju, prema zvaničnim podacima, u Kolašinu je boravilo 5.000 gostiju, što je za 50 odsto više nego u isto doba prošle godine. Međutim, svi kolašinski turistički poslenici nijesu zadovoljni brojem gostiju tokom ljeta.

Na Eko katunu „Vranjak“ na Bjelasici tvrde da od minule turističke sezone nijesu imali nikave koristi. Loše vrijeme „otjeralo“ je goste iz tog autentičnog turističkog kompleksa, a kako kaže, jedan od vlasnika Milorad Bulatović tokom cijelog juna i jula rezervacije su masovno otkazivane. Osim desetak dana avgusta, gotovo da nije bilo perioda kada su smještajni kapaciteti u jednom od najstarijih eko katuna na sjeveru Crne Gore bili popunjeni.

„Ne može se računati ni da smo imali ljetnju sezonu. Previše kišnih dana i niske temperature uslovile su masovno otkazivanje rezervacija, naročito, kada je riječ o individualnim, to jest, porodičnim boravcima. Naši objekti su na 1.800 metara nadmorske visine, pa je kišno ljeto više ličilo na jesen. U tim uslovima niko ne želi da je na planini. Naši gosti su zbog lošeg vremena često i skraćivali boravak”, kaže Bulatović.

On tvrdi da je očekivanu posjetu osujetila i „prilično neprecizna meteorološka prognoza“. Često se, kaže Bulatović, dešavalo da na osnovu prognoza gostima „obeća“ lijepo vrijeme, a tih dana kiša ne prestaje. Naročito su, kaže on bile neprecizne prognoze iz regona, koje su se odnosile na područje sjevera Crne Gore.

„Maj, jun i jul su potpuno podbacili. Jedino tokom 10 dana avgusta imali smo grupne posjete, međutim, i grupe su bile, upravo, zbog nestabilnog vremena manje brojne. Teško da će septembar nadomjestiti loš bilans ostatka ljeta. Na planini su noći, bez obzira na to koliko je preko dana toplo, vrlo hladne i ne očekujemo da će se neko odlučiti da ostaje u planini“, objašnjava Bulatović.

Slično kažu i u nekoliko kolašinskih manjih hotela. Potpuno su nezadovoljni brojem gostiju tokom juna i jula. I u tim objektima rezervacije su zbog kiše masovno otkazivane.

Nasuprot tome, bar prema zvaničnoj statistici, kišno vrijeme, definitivno, nije osujetilo brojnost posjetilaca u Nacionalnom parku (NP) “Biogradska gora”. U tom preduzeću tvrde da će sezona koja je pri kraju, biti rekordna, iako je 2017. bila najbolja u posljednjih 20 godina. To zaštićeno područje, prema dosadašnjim podacima, posjetilo je 8.000 turista više nego lani.

Bilans ovog turističkog ljeta u Kolašinu, svakako je popravio i Tango kamp. Tokom održavanja te manifestacije u Kolašinu je boravilo 700 ljubitelja plesa i aktivnog odmora iz 30-ak zemalja širom sveta, to jest, metropola poput Njujorka, Los Anđelesa, Toronta, Tokija, Buenos Ajresa, Berlina, Pariza, Madrida.

Bonus video: