Kako se procjenjuje vrijednost auta: Poreska uprava šokirala Podgoričanina

Sporni automobil je u decembru 2013. procijenjen na 2.984, a sada na 6.602 eura
1410 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2014. 18:37h

Da procjenitelji Poreske uprave čudno računaju pokazuje neobičan slučaj Podgoričanina M.O. (25). On je prije desetak dana kupio automobil "reno vel satis" i da bi ga preveo na sebe zatražio je od Poreske uprave da mu procijene tržišnu vrijednost kako bi platio porez.

Taj automobil je 18. decembra prošle godine Poreska uprava procijenila na 2.984 eura, da bi osam mjeseci kasnije, 8. avgusta, ustanovila da je vrijednost istog automobila duplo viša - 6.602 eura.

Prošlogodišnja procjena automobila sprovedena je na zahtjev bivše vlasnice zbog plaćanja poreza. Prošlogodišnji porez je tako bio 149,20 eura, dok je prilikom nove procjene taj iznos 330,13 eura.

"Juče sam dobio rješenje Poreske uprave i bio sam iznenađen kada sam ga uporedio sa prošlogodišnjim. Po njima za osam mjeseci 'reno' uopšte nije imao nikakvu amortizaciju, iako je za taj period sa njim pređeno na hiljade kilometara, a čak iznos poreza nije isti nego duplo viši", rekao je ovaj Podgoričanin.

M.O. kaže da je taj "reno", bez registracije, zbog slabe očuvanosti, oštećenja i zbog toga što nije bio u voznom stanju kupio za 480 eura.

"Da bih auto doveo u ispravno stanje morao bih u njega uložiti za opravku i nabavku raznih djelova. Nije mi jasno kako je pored svih tih detalja automobil na vrijednosti za samo osam mjeseci dobio čak 3.618 eura", kazao je M.O.

U rješenjima Poreske uprave, koje je Podgoričanin dostavio "Vijestima", piše da u roku od 15 dana može da se izjavi žalba. Oba rješenja potpisao je načelnik Srđan Rubežić.

"Interesantno je da u stavu 4. rješenja piše da izjavljena žalba ne odlaže obavezu plaćanja utvrđenog poreza. To znači da ću ja htio ne htio morati da dam svu svoju platu za plaćanje poreza koji je utvrđen na nekim nenormalnim osnovama", rekao je M.O, koji dodaje da mu je na kraju kupovina presjela.

Galerija

Bonus video: