Fond za zdravstvo zove privatne apoteke u mrežu

Privatnici bi o trošku države izdavali sve ljekove koji se nalaze na listi
67 pregleda 6 komentar(a)
ljekovi, Foto: Shutterstock.com
ljekovi, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 17.08.2014. 16:54h

Fond za zdravstveno osiguranje pozvao je privatne apoteke da se uključe u Mrežu zdravstvenih ustanova, čime bi bilo omogućeno pacijentima da sa receptom ljekove podižu i kod privatnika.

U javnom pozivu, koji je objavljen na sajtu Fonda, naglašava se da rok za prijave ističe 5. septembra. Kako preciziraju u pozivu, privatne apoteke bi o trošku državnog budžeta izdavale sve ljekove koji se nalaze na listi koju je utvrdio Fond, izuzev insulina i somatropina, ljekova koji sadrže psihoatktivne supstance i infuzionih rastvora.

"Odluka o izboru apoteka sa kojima će se zaključiti ugovor donijeće se na osnovu izvještaja komisije", piše u pozivu.

Ovaklav potez uslijedio je nakon hronične nestašice ljekova koja, sa prekidima, traje već nekoliko godina. Građani su zato prinuđeni da kupuju ljekove u privatnim apotekama, a na refundaciju mogu da računaju samo u visini nabavne cijene u državnom “Montefarmu”, koja je često i do tri puta niža.

U privatnim apotekama, na primjer, “palitreks” košta oko tri eura, dok je njegova cijena za “Montefarm” jedan euro, “monopril” košta do 8,60 eura, dok je u državnim apotekama do 3,35 eura. “Panklav” se prodaje od šest do 11 eura, dok u državnim košta od 1,70 do 2,10 eura.

“Apaurin” u privatnim apotekama košta 70 centi, dok je Montefarm za taj lijek platio duplo nižu cijenu, odnosno 35 centi po kutiji.

Bonus video: