Ekipa iz Nikšića pobjednik QR takmičenja

Učesnici takmičenja morali su da imaju tzv. pametne telefone sa aplikacijom za čitanje QR kodova
2 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2014. 07:46h

Očekujemo pobjedu jer smo najmlađi, najljepši i imamo najviše volje, skroman je bio Rade Dačević iz Omladinskog kluba Nikšić na početku QR takmičenja, koje je u gradu pod Trebjesom juče organizovano drugi put.

Izgleda da njegova samouvjerenost nije bila bez razloga pošto je ekipa Omladinskog kluba, koju pored njega čine Ljubica Kustudić, Miloš Dragić i Ivana i Jelena Puletić osvojila prvo mjesto.

Njima je trebalo nepuno dva sata da pronađu svih deset kontrolnih tačaka i osvoje Firefox telefon.

Učesnici takmičenja morali su da imaju tzv. pametne telefone sa aplikacijom za čitanje QR kodova, a za one koji dobro ne poznaju Nikšić, kao što je bio slučaj sa podgoričkom ekipom, organizatori su obezbijedili mapu grada.

Svaki QR kod sadržao je zagonetku koja je predstavljala trag koji vodi do narednog koda, a lokaciju prvog takmičari su dobili na startu. Pošto su lokacije obuhvatale i određene kulturno-istorijske spomenike takmičarima je, pored pametnog telefona i brzine, bilo potrebno i osnovno znanje iz istorije.

Prema riječima Ljubice Kustudić, drago im je što su kao tek osnovani klub mogli da budu dio takmičenja koje je organizovala NVO “Zeleni tranzistor “. Telefon će, kako je obećala, koristiti tim, a ne pojedinac.

Na takmičenju su učestvovale tri ekipe iz Nikšića i jedna iz Podgorice. Rade je prije početka takmičenja priznao da će "preskočiti" domaćinske manire i da neće dozvoliti da gosti iz Podgorice pobjede, ali će im zato u kafiću "Tunjel", gdje je sinoć organizovana žurka, platiti piće.

Pored obećanog pića Podgoričanima su, kao drugoplasiranoj ekipi, pripale karte za trodnevni Bedem fest koji se u septembru organizuje u Nikšiću

"Došli smo da se takmičimo zbog novog iskustva i druženja. Za takmičenje smo čuli prošle godine, zainteresovali se za to i ove godine se prijavili. Možda su Nikšićani malo u prednosti jer je ovo njihov grad, ali zahvaljujući tehnologijama nadamo se da ćemo moći da nadoknadimo tu razliku a vidjećemo koliko smo brzi. Ukoliko pobjedimo telefon će pripasti jednoj od dama“, kazao je na početku takmičenja Boris Tuponja iz Podgorice.

Sa njim u ekipi bili su Milan Lakićević i Ivana i Jovana Popović. Iako se dvojac iz Nikšića Snežana Milić i Aleksandar Dačević nadao da će im četvorotočkaš kojim se išli od tačke do tačke, dok su ostali išli pješke ili biciklima, pomoći da osvoje prvo mjesto, na cilj su stigli treći.

"Prijavili smo se više radi zabave i druženja, što je uostalom i prioritet mladih“, kazao je Aleksandar koji je već bio odlučio, da ako pobIjede, telefon pripadne Snežani.

Iako zvučnog naziva, “Najjači vukovi”, momci iz Nikšića Pavle Čuljković, Nikola Jovović, Stefan Todorović, Đorđe Aleksić i Andrija Bošković, na cilj su stigli četvrti. Nijesu mnogo razočarani što im je pripalo "začelje" jer glavni motiv takmičenja bilo je druženje.

Kako QR kodovi došli u Crnu Goru?

QR kodovi su matrični dvodimenzionalni bar-kodovi koje je 1994. godine kreirala japanska korporacija Denso-Wave.

Izumitelj je namjeravao da se sadržaj izuzetno brzo dekodira. QR kodovi su uobičajeni u Japanu, gdje su trenutno najpopularniji dvodimenzionalni kodovi.

Prvenstveno se koriste za praćenje djelova u proizvodnji vozila, ali i za komercijalne aplikacije praćenja, kao i aplikacije za pogodnije korišćenje mobilnih telefona.

Galerija

Bonus video: