Amfilohije: Vlastoljublje nas je okrenulo protiv Rusije

"Vlastoljublje, vlast opaka i otrovna, pa kada se to ovaploti u ljudima koji budu na čelu naroda i država onda tek oni otruju i narode i države i povedu ih za sobom"
106 komentar(a)
mitropolit Amfilohije Gornje Lipovo, Foto: Dragana Šćepanović
mitropolit Amfilohije Gornje Lipovo, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 16.08.2014. 09:44h

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije ponovo je kritikovao vlast, zamjerivši joj na politici koju vodi prema Rusiji.

Iako je uoči izbora imao razumijevanja za njih, on je juče na narodnom saboru u kolašinskom selu Gornje Lipovo kazao da “gordost, samoljublje i vlastoljublje pomračuju ljudski um“.

Ti poroci, dodao je on, uzrok su i onog što se trenutno dešava na spoljnopolitičkoj sceni.

"Šta se događa u kijevskoj Rusiji sada zvanoj Ukrajina, šta se događa u Siriji i šta se događa na našem Kosovu i Metohiji, šta se nedavno događalo kod nas, šta se događa na svim ovim prostorima, a iza toga šta je? Vlastoljublje, vlast opaka i otrovna, pa kada se to ovaploti u ljudima koji budu na čelu naroda i država onda tek oni otruju i narode i države i povedu ih za sobom. Vlastoljublje u krv je zalilo i zalivalo kroz vjekove ljude i zemaljske narode,“ rekao je.

Amfilohije je podsjetio da se na stogodišnjicu Prvog svjetskog rata ne smije zaboraviti ruski car Nikolaj Drugi.

”Sada nam je jasno da je ubistvo carske porodice plod naci-fašizma koji je zatrovao Evropu i boljševizma, koji su u krv zalili Evropu i svijet. Upravo je on bio onaj koji je zadržavao demonsku silu da se spusti na ovaj svijet,“ rekao je Amfilohije.

Bonus video: