Kreće tura za spas rijeka: Kajacima kroz pet država, među njima i Crna Gora

Treći Balkan Rivers kreće sa albanske rijeke Vjosa, jedne od posljednjih velikih rijeka slobodnog toka u Evropi
139 pregleda 0 komentar(a)
Balkan Rivers Tour, Morača, Foto: Andraž Fijavž Bačovnik
Balkan Rivers Tour, Morača, Foto: Andraž Fijavž Bačovnik
Ažurirano: 07.09.2018. 12:24h

Treći Balkan Rivers Tour, inicijativa za spas rijeka Balkana, kreće 7. septembra iz Albanije, nakon čega će učesnici na kajacima obići rijeke u još pet država, među kojima je i Crna Gora.

Cilj kampanje je da naglasi štetne uticaje brana na riječne ekosisteme i skrene pažnju domaće i međunarodne javnosti na održiva alternativna rješenja za rijeke Balkana.

Treći Balkan Rivers kreće sa albanske rijeke Vjosa, jedne od posljednjih velikih rijeka slobodnog toka u Evropi.

Na svom putu od skoro 270 kilometara od planina Pindus do Jadranskog mora, Vjosa neprekidno teče kroz nepristupačne kanjone i stvara dionice s ogromnim šljunkovitim obalama i ostrvima. Takav njen status nije spriječio albansku vladu da prije nekoliko godina donese odluku o izgradnji hidroelektrane i to, ni manje, ni više, nego unutar ekološki najvrednijeg dijela Vjose. Namjera vlade spriječena je inicijativom Balkan Rivers Tour, te prijavom građana i civilnog sektora, koji su podnijeli tužbu, smatrajući da elaborat procjene uticaja na životnu sredinu nije adekvatno urađen, te da su javne konsultacije sa lokalnim stanovništvom neodgovarajuće.

Upravni sud u Tirani lani je potvrdio te sumnje i izgradnja HE za sada je zaustavljena.

Uspjeh albanskih građana i organizacija civilnog sektora da, sudskim putem, zaustave planove vlade svoje države i spasu rijeku Vjosu, u javnosti je ocijenjen kao važna borba protiv izgradnje spornih hidroenergetskih projekata, ne samo u Albaniji, nego na Balkanu, gdje, prema riječima izvršnog direktora EuroNature, Gabrijela Švaderera, većina od 2.700 planiranih hidroelektrana nije u skladu sa nacionalnim i evropskim zakonodavstvom.

Inicijativom Balkan Rivers Tour, njen osnivač, bivši slovenački olimpijac u kajakanju, Rok Rozman, ukazuju na to da su rijeke Balkana mnogo više, nego samo zalihe megavatsati.

Aktivnosti inicijative Balkan Rivers Tour u Crnoj Gori i ove godine se odvijaju na Morači i Tari, od 20. septembra.

Rozman je ranije kazao da Morača, pored ostalog, ima velik potencijal za kajak i kaže da je na Morači moguće kajakati pet dana, te da takav potencijal nema nijedna druga rijeka u Evropi.

Balkan Rivers završava u Sloveniji, 9. oktobra.

Bonus video: