Nemar kvari uživanje u Herceg Novom: Gostiju ima, ali ne troše mnogo

Turisti za cjelodnevni pansionski meni moraju da izdvoje 10 do 12 eura po osobi, dok pansionski ručak koji se sastoji od supe, glavnog jela i salate, košta u prosjeku 4,5 do šest eura
244 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2014. 20:15h

Hercegnovska rivijera, na kojoj odmara preko 22.000 gostiju je popunjena, saobraćajne gužve i zastoji na putevima su svakodnevni, ali turistički radnici nijesu zadovoljni.

“Iako je početak avgusta bolji nego dosadašnja sezona, promet je za 20 odsto manji nego lani“, kaže Dragan Spaić, menadžer restorana Blue Fin na Škveru.

Samo nekoliko metara dalje, za objekat brze hrane Popaj nema krize. Pice već od 1,5 eura (za parče), palačinke i drugi proizvodi do 10-tak eura primaljiv su mamac za turiste. Cijene pića su iste kao lani, a riblji meni u restoranima se može poručiti za 40 do 60 eura, koliko košta riba prve kategorije, a za ribu druge kategorije mora se izdvojiti 20 do 30 eura. Lignje na žaru koštaju od 7,50 do 11 eura, jela od hobotnice od osam do 15, a mušlje od pet do devet eura. Turisti koji se odluče za cjelodnevni pansionski meni, moraju da izdvoje 10 do 12 eura po osobi, dok pansionski ručak koji se sastoji od supe - čorbe, glavnog jela i salate, košta u prosjeku 4,5 do šest eura.

Za razliku od Kotora i Tivta, najveći bokeljski grad je zbog nedostatka hotela visoke kategorije odredište prosječno platežnih turista, uglavnom iz regiona.

“Ljetujem u Kumboru sa porodicom i zadovoljan sam kvalitetom i cijenom smještaja, ali je zato hrana u restoranima, ali i super marketima duplo skuplja nego u Banja Luci“, kaže Dragan Putica, koji je sa četvoročlanom porodicom poslije 13 godina, kada je odmarao u Igalu, ponovo došao na hercegnovsku rivijeru.

Zato na odmoru ostaje kratko - svega pet dana.

On neće ponijeti najbolje utiske sa ljetovanja - more je prljavo, kanalizacija 'izvire' na sve strane, a u putevi su u katastrofalnom stanju. Da su lokalni putevi loši, a kultura u saobraćaju na niskom nivou jer svi “voze kao ludi“ primjećuju i dvojica sedamnaestogodišnjaka iz Švedske Andre Lauri i Adam Ardige, koji su došli u Igalo kod prijatelja. Ističu i da čistoća nije na zavidnom nivou: “Kontejneri su otvoreni, pa smrdi smeće iz njih i sve se prosipa po ulicama“.

Adam je prvi put, a Andre drugi u Herceg Novom. Andreu se sviđa primorski, mediteranski duh grada, oduševljen je Žanjicama, Mamulom, Plavom špiljom. Oduševljen je plavom bojom mora. Sviđa mu se što Herceg Novi i Boka "odišu istorijom". I hrana mu se jako dopada: “Voće i povrće imaju bogat ukus“. Adamu je privlačan grad koji je okružen planinama pa liči na fjordove, ali bi volio da ima neka pješčana plaža... Obojici se sviđa šetalište uz obalu i "mali kafei koji imaju šmeka", pa podsjećaju na italijansku i francusku rivijeru. Usluga i ponuda u restoranima i kafićima je dobra, ali im se ne sviđa muzika (turbo-folk). Ljudi su ljubazni, djevojke lijepe, ali pitaju “zašto se tako provokativno oblače“.

Buka, prekoračenje radnog vremena, dileri soba i nepoštovanje pravila o oslobađanju polovine plaže od mobilijara i dalje su najčešći problemi na koje ukazuju građani i turisti. Tradicionalno hvale prirodne ljepote, a zadovoljni su i kulturnom ponudom grada.

Upravo je završen Filmski festival, a slijedi Gitar art summer fest. Iako je ljeto počelo loše turistički radnici se nadaju da će avgust, ali i septembar donekle “izvući“ sezonu.

Brodićem do Žanjica i Plave špilje se može za 12 eura, ali je interesovanje slabo

U Gradskoj luci lani u ovo doba nije se mogao naći slobodan vez. Sada je u luci 40- ak brodova.

Posjeta je u julu bila za 20 odsto manja, a u avgustu za 10 odsto u odnosu na prošlo ljeto.

I zadržavanje u luci je kraće. Vlasnici jahti koji su ranijih godina ostajali po mjesec, sada se sadržavaju duplo kraće.

Iako ima interesovanja za izlete turističkim brodićima gosti se teško odlučuju da za izlet do Žanjica i Plave špilje izdvoje 12 eura. U turističkim info biroima ističu da bi turisti rado iznajmili manju barku po prihvatljivoj cijeni, ali da takve ponude jednostavno nema.

Nema hotela visoke kategorije, ali ima lux apartmana za 150 eura

Herceg Novi je i ovog ljeta dočekao goste bez ijednog velikog hotela sa pet ili četiri zvjezdice, što znači da ne može računati na značajan broj visoko platežnih gostiju.

U 31 hotelu i dva zdrastvena centra je registrovano oko 4.500 smještajnih jedinica. Cijene noćenja u dvokrevetnoj sobi sa doručkom kreću se od 31 do 33 eura u hotelima sa dvije zvijezdice, dok u onima sa četiri zvjezdice noćenja sa doručkom u dvokrevetnoj sobi košta između 70 i 170 eura po osobi dnevno.

U oko 11 hiljada registrovanih ležaja u privatnom smještaju cijene se kreću od pet do osam eura u drugoj i trećoj zoni, dok se u prvoj zoni za krevet po osobi mora izdvojiti od 10 do 20 eura, zavisno od kategorije. Cijene u apartmanima u privatnom smještaju se kreću između 40 i 70 eura, u zavisnosti u kom dijelu grada se nalaze, kao i od kategorije.

Herceg Novi u ponudi ima i lux apartmane čiji dnevni najam košta između 80 i 150 eura.

Galerija

Bonus video: