U čast 100. godišnjice potapanja Zente, sjutra će ronioci posjetiti olupinu

„Zenta“ je 16. avgusta 1914. stradala u prvom sukobu ratnih brodova protivničkih strana u I svjetskom ratu, što ovaj brod čini izuzetno značajnim istorijskim artefaktom
245 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2014. 14:42h

Mješovita crnogorsko-austrijska ekipa sjutra će u akvatorijumu blizu Petrovca sprovesti ronilačku ekspediciju – spuštanje na olupinu austrougarske krstarivce „Zenta“, koja je potonula prije tačno 100 godina.„Zenta“ je 16.avgusta 1914. stradala u prvom sukobu ratnih brodova protivničkih strana u Prvom svjetskom ratu, što ovaj brod čini izuzetno značajnim istorijskim artefaktom.

Mala i stara krstarica pod komandom kapetana fregate Paula Pahnera, koja je toga dana patrolirala pred crnogorskom obalom, naišla je na mnogo nadmoćniji sastav od preko 30 francuskih i britanskih ratnih brodova. Odbivši da se preda, Pahner je hrabro prihvatio bezizglednu borbu u kojoj je „Zenta“ potopljena na oko pet milja zapadno-jugozapadno od Petrovca. Pri tome je poginulo 139 članova njene posade, a 173 na čelu sa Pahnerom, su se spasili i dopali u crnogorsko ratno zarobljeništvo, u kome su ostali do kapitulacije Crne Gore januara 1916.

Ka „Zenti“ će sjutra roniti ekipa predvođena Draganom Gačevićem, iskusnim instruktorom ronjenja i podmorskim istraživačem iz Herceg Novog, a koju pored njega, čine i dr Ilir Čapuni iz Ulinja i dvojica austrijskih ronilaca, podvodnih snimatelja i stručnjaka za olupine austrougarskih raznih brodova – Franc Mitelmajer i Jozef Brunker.

Oni će se spustiti na dubinu od 64 do 72 metra na kojoj leži olupina „Zente“ i pored ostaloga, na njoj će ostaviti vijenac u spomen na članove njene posade, poginule 16.avgusta 1914. u prvom sukobu ratnih brodova na moru u Prvom svjetskom ratu.

„Zenta“ sa svojih 2.543 tone punog depladsmana, 97 metara dužine i 11,7 metara širine, najveći je ratni brod čija olupina leži u vodama Crnogorskog primorja. Današnju ekspediciju na ovu potonulu krstaricu pored ostalih, pratiće i ekipe jedne američke i jedne kineske televizije, a najavljen je i dolazak predstavnika ambasade Austrije iz Podgorice, te stručnjaka američke fondacije „RPM Nautical“ koji već nekoliko godina sa specijalnim brodom „Hercules“ istražuju crnogorsko podmorje.

Borba "Zente" i "Ulana" sa neprijateljem pred Petrovcem

Galerija

Bonus video: