Šangajska lista: Dominiraju SAD i VB, Kina napreduje, CG nigdje

Na listi, očekivano, nema univerziteta iz Crne Gore, a mjesto među prvih 500 su našli univerziteti iz Beograda i Ljubljane
60 pregleda 8 komentar(a)
Harvard, Foto: Shutterstock
Harvard, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.08.2014. 11:11h

Šangajska lista najboljih univerziteta u svijetu je, i u izdanju za ovu godinu objavljenom danas, potvrdila prednost američkih i britanskih univerziteta, dok su francuske visokoškolske ustanove zadržale četiri mjesta u najboljih 100. Lista sa 500 najboljnih univerziteta na svijetu koju je danas objavio univerzitet Đaotong (komunikacije) iz Šangaja ne odstupa od drugih sličnih lista - prestižni američki univerziteti Harvard, Stenford, MIT i Berkli ponovo su na vrhu, a slijedi britanski Kembridž.

Kina je nastavila da napreduje na ovoj listi top svjetskih univerziteta, sa 44 univerziteta u 500 najboljih, čime je iza SAD koji imaju 146, a ispred Njemačke sa 39.

Univerzitet Pjer i Mari Kiri, na 35. mjestu, najbolji je francuski univerzitet, i još tri francuske ustanove su u prvih 100 - Paris Sud Orsay (42), l'Ecole Normale Superieure (67) i univerzitet u Strazburu (95). Pored toga još tri francuska univerziteta su u prvih 150.

Na listi, očekivano, nema univerziteta iz Crne Gore. Najbolje rangiran univerzitet iz regiona je beogradski, koji se nalazi među prvih 400, a na listi se nalazi i univerzitet u Ljubljani.

Šangajska lista koja je počela da se objavljuje 2003. zasniva se na šest kriterijuma u rangiranju 17.000 univerziteta u svijetu.

Kriterijumi uključuju broj Nobelovaca među bivšim studentima, broj istraživača najviše citiranih u svojoj disciplini ili broj publikacija u specijalizovanim časopisima Sajns (Science) i Nejčr (Nature). Kriterijumi su okrenuti istraživanju i nauci, a isključuju se između ostalog društvene nauke.

Kako mnogi analitičari primjećuju u toj klasifikaciji se ne uzima u obzir kvalitet nastave, profesionalna uključenost studenata ili prihvatanje stranih studenata.

"To je klasifikacija kao i druge, kriterijumi Šangajske liste više su prilagođeni anglosaksonskim univerzitetima nego evropskim", rekla je za Frans pres francuska državna sekretarka zadužena za visoko školstvo i istraživanje Ženevijev Fjoraso. Kao konkurencija šangajskom rangiranju univerzitata Evropska unija je osnovala svoju prvu rang listu najboljih evropskih univerziteta U-Multirank.

Poznate svjetske liste najboljih univerziteta su Šangajska lista, Tajms lista 400 svetskih univerziteta (Times), QS (Quacquarelli Symonds Ltd) top univerziteti i Lajdenska lista.

Osim tih, veliku pažnju privlače i liste biznis škola kao što su lista Fajnenšal tajmsa (Financial Times), Bisniz vika (BusinessWeek) i Ekonomista (The Economist).

Bonus video: