Minolovac „Blitvenica“ krenuo na posljednje putovanje

„Blitvenica“ je za bivšu jugoslovensku Ratnu mornaricu izgrađen 1957. godine u Francuskoj
256 pregleda 5 komentar(a)
minolovac Blitvenica, Foto: DRAGO BRDAR
minolovac Blitvenica, Foto: DRAGO BRDAR
Ažurirano: 14.08.2014. 14:10h

Rashodovani bivši minolovac M-153 „Blitvenica“ koji je 20. juna djelimično potonuo uz glavnu rivu na Mulu, uklonjen je sa mjesta gdje se nalazio posljednjih nekoliko godina.

"Blitvenica" je u teglju remorkera "Boka Sky", odvučena do nekadašnjeg vojnog pristaništa Špilice na ulazu u Boku.

Stručnjaci Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore pregledali su prethodno stari brod i procijenili da je on u dovoljno dobrom stanju da izdrži još jedan duži tegalj - do Bara gdje će ovaj "Blitvenica" metodom tzv. hladnog rezanja, biti pretvoren u sekundarnu sirovinu.

Na posljednje putovanje stari minolovac će u teglju remorkera krneuti čim to dopuste meteo-prilike, odnosno kada se stiša jugo koji trenutno vlada na primorju.

Inače, minolovac M-153 "Blitvenica" dugačak je 47 i širok 8 metara, težak je 323 tone,a a za bivšu Jugoslovensku Ratnu mornaricu je izgrađen 1957. godine u Francuskoj kao jedan od nekoliko desetina istovjetnih minolovaca klase "Sirius" kakvi su služili u mnogim mornaricama svijeta.

Krajem 80-ih godina prošlog vijeka "Blitvenica" je u Šibeniku prošla veoma skupu rekonstrukciju i obnovu u kojoj je brod dobio modernu protivinsku opremu – sonar "Plessey 193 M" i protivminske daljinski upravljane ronilice tipa PAP-104, nakon čega je preklasifikovan u lovca mina.

Iz operativne upotrebe Ratne mornarice SCG povučen je 2005. da bi nedugo potom bio prodat jednom slovenačkom preduzetniku koji je namjeravao da "Blitvenicu" pretvori u multifukcionalni ekološki brod.

Zbog nedostatka novca plan nikada nije ostvaren, a stari minolovac je nakon višegodišnjeg boravka i propadanja na mrtvom vezu na Mulu, 20. juna djelimično potonuo.

Već nakon dva dana brod je ponovno dignut na površinu u akciji Odreda za spašavanje Mornarice VCG koji je privremeno zakrpio rupe na trupu starog minolovca, ispumpao iz njega vodu i preostalu naftu i ulje, a oronuli stari vojni brod juče je stigao u Bijelu odakle će uskoro krenuti na svoje posljednje putovanje prema Baru.

Bonus video: