Prijeložani neće deponiju blizu sela: Nove Vasove vode?

"Prijelozi se nalaze u blizini sela Rujište, koje prilada beranskoj MZ Bubanje. Ova sela su na približno istoj udaljenosti od dva grada"
109 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2014. 09:07h

Oko 300 mještana Prijeloga u bjelopoljskoj opštini potpisalo je peticiju protiv izgradnje beranske deponije u blizini tog mjesta, u selu Rujište, na granici dvije sjeverne opštine. Oni su za danas najavili protestno okupljanje na kojem će, kako kažu, poručiti da su protiv deponije kojom se ugrožava izvorište rijeke Brzave kao i vrelo jačine 50 litara u sekundi.

Predsjednik MZ Brzava Nikola Femić je kazao da je sporna saglasnost za izgradnju deponije koju je Opština Berane navodno dobila od MZ Bubanje, kojoj pripada selo Rujište.

"Prijelozi se nalaze u blizini sela Rujište, koje prilada beranskoj MZ Bubanje. Ova sela su na približno istoj udaljenosti od dva grada", kazao je Femić "Vijestima”.

On je istakao da mještani imaju saznanja da je Opština Berane, kada je odabrala Rujište za gradnju deponije, zauzvrat obećala mještanima izgradnju puta od oko 4,5 kilometara, kao i da nekoliko mještana dobije posao.

Peticiju do sada potpisalo 300 mještana Prijeloga

U odluci koju je potpisao predsjednik MZ Bubanje Radonja Korać piše da je data saglasnost da se lokacija u mjestu Rujište može koristiti za privremeno skladištenje čvrstog komunalnog otpada za teritoriju opštine Berane, koja će, stavljanjem privremene deponije u funkciju, asfaltirati put u MZ Bubanje u dužini 4,5 kilometara.

Nakon što su mještani Beransela godinama protestvovali i konačno spriječili da se smeće iz Berana odlaže na Vasovim vodama, selu u blizini centra grada i na izvorima pitke vode, nova vlast u Beranama (SNP-DF) početkom aprila je odlučila da se smeće odvoziti u mjesto Šemovac. Pošto je riječ o lokaciji kod ski centara Turjak i Lokve, koja je bliža Rožajama, proteste su organizovali Rožajci. Predvođeni lokalnim DPS-om i tadašnjim gradonačelnikom Nusretom Kalačem, masovno potpisivali peticiju i organizovli noćne straže na lokaciji gdje otpad trebalo da bude prebačen. Opština Berane je tada odustala od Šemovca.

Galerija

Bonus video: