Ko plati dio kazne na vrijeme, oslobođen jedne trećine iznosa

Ovako prihvaćeni amandman omogućava veću efikasnost u naplati novčanih kazni, smanjuje ukupne troškove prekršajnog postupka
268 pregleda 0 komentar(a)
kazna, novac, Foto: Shutterstock
kazna, novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.08.2014. 16:57h

Novčana kazna će se ubuduće smatrati u cjelosti plaćenom ako kažnjeno, odnosno osuđeno lice plati dvije trećine novčane kazne u roku određenom konačnim i izvršnim prekršajnim nalogom, odnosno pravosnažnom sudskom odlukom, podsjetili su iz Socijalističke narodne partije (SNP) građane da već mogu da koriste navedenu olakšicu.

U pitanju je amandman Kluba poslanika SNP, koji je usvojen sa izmjenama Zakona o prekršajima.

"Imajući u vidu da je navedeni Zakon stupio na snagu, obavještavamo građane da prilikom plaćanja novčanih kazni već mogu koristiti ovu olakšicu ukoliko plaćanje vrše u roku predviđenom prekršajnim nalogom ili sudskom odlukom, tako da plaćanje kazne mogu vršiti na način što će uplatiti samo 2/3 ukupnog iznosa novčane kazne", saopštila je Snežana Jonica, poslanica SNP u Skupštini Crne Gore.

SNP je, podsjeća ona, taj amandman predložio, prije svega, zbog činjenice da je u Crnoj Gori velika nesrazmjera između platežne mogućnosti građana i propisanih novčanih kazni, a to ukazuju i podaci o visini izrečenih novčanih kazni i načinu njihovog plaćanja.

"Ovako prihvaćeni amandman omogućava veću efikasnost u naplati novčanih kazni, smanjuje ukupne troškove prekršajnog postupka, a ni u kom slučaju ne dovodi u pitanje ostvarivanje svrhe samog kažnjavanja", kazala je Jonica.

Ta norma, prema njenim riječima, predstavlja i stimulaciju za uredno plaćanje novčanih kazni, jer se propisano umanjenje za 1/3 od ukupnog iznosa novčane kazne primjenjuje samo za one koji novčanu kaznu plate u roku predviđenom sudskom odlukom odnosno prekršajnim nalogom.

Bonus video: