CGO: Mladi nedovoljno uključeni u donošenje odluka

Generalna skupštine UN je Rezolucijom 54/120 usvojila preporuku Svjetske konferencije ministara za mlade da 12. avgust proglasi Međunarodnim danom mladih
1 komentar(a)
Mladi ljudi, Foto: Shutterstock
Mladi ljudi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.08.2014. 07:48h

Povodom Međunarodnog dana mladih, Omladinska grupa Centra za građansko obrazovanje (OGCGO) ukazala je na nedovoljnu uključenost mladih u procese donošenja odluka u Crnoj Gori.

Oni podsjećaju da je participacija mladih jedan od vodećih principa Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i bitan činilac procesa demokratizacije i društveno-ekonomskog razvoja svake zemlje. U Crnoj Gori, mladi (od 15 do 29 godina) čine 21,4 odsto ukupnog stanovništa, ali ostaju na marginama procesa odlučivanja.

Iz CGO-a ističu da istraživanja pokazuju da najveći procenat mladih (33 odsto) smatra da se njima manipuliše, 21 odsto cijeni da se čine minimalni napori kako bi im se ponudile mogućnosti jednake onima koji imaju odrasli, a čak 20 odsto konstatuje da mladi predstavljaju samo "ukras u društvu".

OGCGO smatra da nedovoljno uključivanje mladih u proces donošenja omladinskih politika dovodi do neefikasnog sprovođenja istih, obesmišljavajući ove odluke i politike sa aspekta suštinskog unaprijeđenja ukupne pozicije mladih u društvu. S druge strane, snažnije uključenje omladinskih organizacija, koje svojom ekspertizom i prilikom da bolje prepoznaju potrebe mladih jer sa njima neposredno rade, dovelo bi do kreiranja sveobuhvatnih i kvalitetnijih omladinskih politika.

"Participacija mladih u sprovođenju omladinskih politika po principu komenadžmenta, tj. uključivanje mladih u svim fazama kreiranja i sprovođenja politika koje ih se tiču zajedno sa donosiocima odluka, stvara uslove da one kasnije i istinski budu primijenjene", smatraju u CGO.

Generalna skupštine UN je Rezolucijom 54/120 usvojila preporuku Svjetske konferencije ministara za mlade da 12. avgust proglasi Međunarodnim danom mladih.

Ovaj dan zamišljen je kao prilika za prepoznavanje potencijala mladih, proslavu njihovih dostignuća i planova za bolje angažovanje da uspješno obavljaju akcije koje utiču na razvoj njihovog društva, kao i ukazivanje na važnost uključenja mladih u donošenje odluka na svim nivoima. Po ugledu na druge praznike Ujedinjenih nacija i Međunarodni dan mladih svake godine ima drugu tematiku.

Ovogodišnji Međunarodni dan mladih globalno se tematski obiljeležava otvaranjem pitanja u oblasti mentalnog zdravlja mladih i dostupnosti usluga u ovom kontekstu.