Skoro da nema slobodnih soba na Žabljaku: Gosti traže da puste uspinjaču

Prve subote avgusta, prodato je rekordnih 1.080 ulaznica na naplatnom punktu kod Crnog jezera
195 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 11.08.2014. 20:15h

Žabljak je pun turista ovih dana, uključujući autokampove i vikendice, na parkinzima i na ulicama stotinama metara nanizana su vozila gostiju, a šetalište prema Crnom jezeru i oko njega podsjeća na najbolje posjećen korzo.

Puštanjem u funkciju prečistača otpadnih voda, prošlost je nesnosan smrad fekalija koje su se izlivale iz kolektora. Gostima je laknulo zbog novog puta prema Boki jer se na Žabljak sada brže stiže, ali i ovog ljeta stižu pritužbe zbog slabog osvjetljenja kroz tunel Ivica.

“Mnogi se raspituju za vožnju uspinjačom na Savin kuku, koja ovog ljeta ne radi, a višegodišnji posjetioci i za restoran na Crnom jezeru”, kaže za “Vijesti” direktor lokalne Turističke organizacije Boro Nikolić.

Pošto je izgorio, restorana na Crnom jezeru nema već četvrto ljeto, a skijalište Savin kuk, čija bi se uspinjača mogla iskoristiti i ljeti, je u vlasništvu Investiciono razvojnog fonda.

Direktor fonda Zoran Vukčević prije početka sezone kazao je da će skijalište ljetos raditi samo ako budu ispunjeni bezbjednosni uslovi.

“Za razvoj tog kompleksa u ovoj godini mi smo obezbijedili tri miliona, a Vlada 800.000 eura. Tu je i naše učešće u imovini vrijednoj 5,5 miliona eura. Ucrtan je prostor za gradnju hotela u podnožju skijališta što će biti dodatni stimulans pri obezbjeđenju strateškog partnera. Uskoro će biti raspisan međunarodni tender”, kazao je Vukčević.

U privatnom smještaju krevet se naplaćuje od osam do 12, a apartmani od 25 do 35 eura

On je ranije najavio da će uspinjače na Savinom kuku, koje su u dosta lošem stanju, tokom ljeta raditi jedino ako ispunjavaju standarde koje propisuje EU.

U hotelima i registrovanom privatnom smještaju jedva da se može naći poneko slobodno mjesto. Trenutno je u hotelima 570 gostiju, što je oko 70 odsto popunjenosti. “Uprkos nevremenu i jul je za nekoliko procenata bio bolje posjećen nego prošle godine”, tvrdi Nikolić.

Smještaj na bazi polupansiona u dvokrevetnoj hotelskoj sobi košta od 25 do 50 eura. U privatnom smještaju krevet se naplaćuje od osam do 12, a apartmani od 25 do 35 eura.

U ugostiteljskim objektima kafa se naplaćuje od pola do 1,20, sokovi od 1,20 do 1,80, žestoka pića od jedan do 1,80, a piva od jednog do dva eura.

Iako ne znaju gdje će prije, turistički radnici su veoma zadovoljni trenutnom situacijom. Ipak, brine ih što je sezona zakasnila, a kraj avgusta je i kraj masovne turističke posjete.

Kratak je to, kažu, period da se nešto zaradi, plate obaveze i stvori akumulacija iz koje bi se pripremila zimska sezona. A generalna konstatacija da na Durmitoru još nema gostiju “dubljeg džepa”.

Vodosnabdijevanje u gradu i većini sela do kojih je stigao gradski vodovod bilo je uredno, tako da je i po tome Žabljak ovog ljeta bolji u odnosu na prošlu sezonu.

Manje je Rusa, ali su tu Bjelorusi

U zakašnjelom špicu sezone dominiraju domaći gosti. Po tradiciji veliki je broj turista iz Srbije, Slovenije i Hrvatske. Ovog ljeta manje je Rusa i Ukrajinaca, ali su “debitovali“ Bjelorusi. Primjetan je povratak turista iz Njemačke i Francuske. Ima i Izraelaca kojima je nainteresantniji rafting i karavanom džipova kružni put oko Durmitora.

Vlasnik „Ski“ hotela i istoimenog kafea Jovan- Rajo Baranin izražava zadovoljstvo punim bukingom cijele sezone i činjenicom da će takav trend i dalje potrajati.

“Gotovo stoprocentno moji gosti su stranci - Belgijanci, Rusi, Njemci, Kanađani, Amerikanci, Slovenci, Austrijanci pa čak i Rumuni. Na ono što im nudimo imaju samo riječi hvale. Tu je korišćenje bazena i spa centra. Ti sadržaji su dostupni i drugima, a posjeta ukazuje koliko zatvoreni bazen na Žabljaku nedostaje prilikom lošeg vremena. Ipak smatraju da su takse u Nacionalnom parku visoke i primjećuju da je noćni život oskudan“, kaže Baranin.

On je, pripremajući se za ovu sezonu, izgradio trotoar dug 130 metara kako bi se njegovi gosti, ali i drugi, bezbjedno kretali pored frekventne saobraćajnice.

Oliveru se svidio “gradić duboko u planini, ali sa urbanim karakteristikama“

Stranci hvale gostoprimne domaćine i povoljne cijene

Ono što su im o Durmitoru ispričali prijatelji dovelo je ovamo Olivera Weinfelda iz Londona i Filipa Kulmana iz Berlina, a međusobni kontakt napravili su prilikom boravka u jedinom žabljačkom hostelu.

Oliveru se svidio “gradić duboko u planini, ali sa urbanim karakteristikama“.

Žali što sve nije bolje marketinški obrađeno, uz pohvale na organizovan i udoban let do Podgorice kao i autobusku komunikaciju do Žabljaka.

Filip je pun lijepih utisaka ambijentom jednostavnim, ali gostoprimnim ljudima, higijenom, ali i cijenama, koje smatra pristupačnim.

“Na primjer, večeru sam na Žabljaku platio devet eura, a u sličnim zapadnoevrpskim destinacijama ona je skoro dva puta skuplja”. kaže Kulman.

Impresioniran je Crnim jezerom, ali razočaran što u su u tom ambijentu, koji nameće iskonsku tišinu, postavljene zip lajn sajle, koje to značajno remete.

Sezonom su zadovoljni u NP “Durmitor ”. Direktor Tomo Pajović kaže da se ponavljaju prošlogodišnji bilansi.

Ipak ovog ljeta, prve subote avgusta, prodato je rekordnih 1.080 ulaznica na naplatnom punktu kod Crnog jezera.

Stijepović: Zip lajn sajle na Crnom jezeru su ga unakazile

Riječi kritike zbog postavljanja zip lajn sajli na Crnom jezeru uputio je dugogodišnji turistički radnik, član Udruženja turističkih radnika Crne Gore i vlasnik hotela “Javor“ Milenko-Mile Stijepović:

“To je za svaku kritiku jer je jedan prirodno očuvani resurs unakažen. Crno jezero je reliktna vrijednost, pa je pravljenje žičara i iživljavanje na ovaj način suprotno sa međunarodnim konvencijama o zaštiti prirodnih dobara. Tako je i kada je u pitanju gradnja restorana kod jezera. Neko že li da zadovolji posjetioca, a neko da postigne komercijalne efekte, ne vodeći računa o očuvanju prirodnog ambijenta. Takva mišljenja su se sukobila što je produkovalo gašenje sredstava i prolongiranje već odobrenih kredita. Ne treba dozvoliti gradnju objekta sa smještajnim jedinicama, što je važećim dokumentima zabranjeno”.

Okolnost da ovog ljeta uspinjača na Savinom kuku ne radi Stijepović kritikuje: “Morali su je staviti u funkciju. Za rekonstrukciju tog objekta obezbijeđena su ozbiljna sredstva, a ništa se ne radi. Sve liči da će se to pred zimsku sezonu dovesti u kakav, takav red i ponovo dati na gazdovanje nekom privatniku".

Galerija

Bonus video: