Zagađenom gradu posječen drvored: Pljevlja ostala bez 17 starih kestena

Stabla su posječena u Ulici Boška Buhe, zbog rekonstrukcije, što je izazvalo revolt jedinog borca za ulice bez smoga i dima
0 komentar(a)
Pljevlja, kesten, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, kesten, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 11.08.2014. 19:03h

Zbog rekonstrukcije Ulice Boška Buhe, radnici pljevaljkog preduzeća Čistoća posjekli su sedamnaest stabala divljeg kestena.

Predsjednik NVO Breznica Milorad Mitrović smatra da je pustošenje drvoreda u centru grada pravi presedan i najdrskiji vandalski čin.

"Za uklanjanje ovog drvoreda, od odobrenja postoji samo nalog Sekretarijata za stambeno komunalne poslove, saobraćaj i vode. U tom dokumentu oni konstatuju da se stabla moraju ukloniti jer je projektant predvidio instalacije u trotoarskom dijelu sa desne strane ulice Boška Buhe, gledajući iz pravca Tršove ulice, a da se i sa lijeve strane trebaju ukloniti stabla po nalogu stanara stambenih zgrada zbog problema koji im navodno prave ovi divlji kestenovi. Nakon rekonstrukcije bi trebalo zasaditi novi drvored, kako se kaže u nalogu ovog Sekretarijata, ističe Mitrović.

Na osnovu ovoga, tvrdi poznati pljevaljski ekolog, vidi se da projektant nije izradio i prilagodio projektnu dokumentaciju u skladu sa Izmjenama i dopunama DUP-a Centar 1, i nije mogao predvidjeti instalacije u trotoarskom dijelu gdje već postoje drvoredne sadnice.

Mitrović je o svemu obavijestio policiju, ali je tužilac zaključio da nema elemenata krivičnog djela, s obzirom da je sve rađeno po nalogu Sekretarijata za stambeno komunalne poslove.

Prema Mitrovićevim riječima “pravo pustošenje drvoreda dogodilo se prošle godine u ulici Voja Đenisijevića, kada su pod izgovorom da su bolesna posječena sva stabla sa obje strane ulice”.

“Primjer neplanskog izvođenja radova, a prije toga i izrade projekta, vidjelo se prilikom rekonstrukcije ulice Voja Đenisijevića, gdje su se drvoredi takođe zanemarili prilikom projektovanja, pa ih je izvođač morao ukloniti, jer su takođe instalacije planirane u trotoarskom dijelu. Nakon toga nove sadnice su zasađene pored trotoarske površine i to ne u broju koji je posječen, već znatno manje, tvrdi Mitrović.

On smatra da nepostojanje katastra zelenih površina u Pljevljima prouzrokuje ovakve greške.

Kada bi takvo nešto postojalo, smatra Mitrović, onda se ovakve stvari pogubne za grad poznat kao najzagađeniji u državi ne bi dešavale. Ili bi onaj koji to učini morao da snosi bar neku odgovornost.

Opština kriva i odgovorna

Kao glavnog krivca ekolog Mitrović označio je odgovorne u Opštini Pljevlja.

“Smatrajući da isključivu odgovornost za ovo snosi Opština Pljevlja, koja je po ko zna koji put prekršila zakon i pristupila uništavanju drvoreda, podnijećemo krivičnu prijavu i pozvati na odgovornost sve one koji su imali udjela u ovim kriminalnim aktivnostima”, navodi Mitrović.

Bonus video: