Josipović: Pitanje je ima li Hrvatska para za borbene avione

Josipović je kazao da bi Hrvatska bila prva koja je imala borbenu avijaciju a koja je ostala bez nje
1 komentar(a)
Ažurirano: 11.08.2014. 14:40h

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da nije pitanje da li Hrvatska treba da ima borbenu avijaciju već da li ima novca za to.

“Optimalno bi bilo da, bez opasnosti po državne finansije, možemo imati borbene avione", rekao je Josipović za hrvatske medije.

On je kazao da ima sedam država u NATO-u koje nemaju borbenu avijaciju i podsjetio da bi Hrvatska bila prva koja je imala borbenu avijaciju a koja je ostala bez nje.

Prema riječima Josipovića, odluka o budućnosti borbene avijacije u Hrvatskoj ima odbrambenu, ali i političku i finansijsko-privrednu dimenziju.

“Podsjećam, naše vazdušne snage imaju i druge letjelice, 24 transportna helikoptera Mi-8, 25 školskih aviona, osam školskih helikoptera, pet kanadera, pet Air traktora i vrlo dobar radarski system”, rekao je Josipović za u intervjuu za riječki Novi list.

On je dodao da nije dobro da se zbog pojedinih incidenata izvlači zaključak da hrvatska vojska "ne vrijedi ništa", mada je potvrdio da u tehnici zaostaje zbog finansijskih problema.

“Raspravu o budućnosti ratnog vazduhoplovstva vodim već s dvije vlade. Mogu reći kako su obje željele da se pitanje borbene avijacije riješi na najbolji način, nabavkom odgovarajućih aviona, kada bi to zbog ekonomskih razloga bilo moguće”, rekao je Josipović i pohvalio odluku da se obavi remont postojećih Migova 21, jer je time odložena konačna odluka o budućnosti tog vida vojske do nekog povoljnijeg trenutka.

Josipović je rekao da bi konačnu odluku o tome trebalo donijeti 2106. godine.

Galerija

Bonus video: