Regionalni Arhus Centar: Krivična prijava protiv više nadležnih iz Opštine Pljevlja

Oni tvrde da su na ovaj način odgovorne osobe zloupotrebljavajući svoj službeni položaj
102 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.08.2014. 12:54h

Nevladina organizacija (NVO) Regionalni Arhus Centar iz Pljevalja podnijela je krivičnu prijavu osnovnom državnom tužiocu u Pljevljima protiv odgovornog lica u Sekretarijatu za stambeno komunalne poslove, saobraćaj i vode Opštine Pljevlja, odgovornog lica u Sekretarijatu zaduženog za donošenje i sprovođenje DUP-a i GUP-a-Opštine Pljevlja, Nadzornog organa zaduženog za nadzor i zakonsko sprovođenje predviđene rekonstrukcije i usklađenost planskih dokumenata sa ranije donesenim DUP-om (detaljnim urbanističkim planom) i GUP-om(detaljnim urbanističkim planom) kojim je obuhvaćena ulica Boška Buhe.

"8. avgusta. 2014 godine je u ulici Boška Buhe u Pljevljima izvršena je sječa stabala divljeg kestena koji se tu nalazio kao gradski drvored. Sječa je izvršena po nalogu Sekretarijata za stambeno komunalne poslove, saobraćaj i vode Opštine Pljevlja, koji je nalog za sječu donio bez prethodne provjere Izmjena i Dopuna DUP-a Centar koji je decidno predviđao da stabla divljeg kestena koja se nalaze u ovoj ulici morju sačuvati i tu ostati" navodi se u saopštenju Regionalnog Arhus Centra.

Odluka nakaradna i protivzakonita

Iz ove NVO dodaju da za uklanjanje ovog drvoreda, od odobrenja postoji samo nalog od strane Sekretarijata za stambeno komunalne poslove, saobraćaj i vode, u kome se oni pozivaju da se stabla moraju ukloniti jer je projektant predvidio instalacije u trotoarskom dijelu sa desne strane ulice Boška Buhe, gledajući iz pravca Tršove ulice, a da se i sa lijeve strane trebaju ukloniti stabla po nalogu stanara stambenih zgrada zbog problema koji im navodno prave ovi divlji kestenovi, te da bi nakon rekonstrukcije trebalo zasaditi novi drvored, kako se kaže u nalogu ovog Sekretarijata, što znači da i ne mora.

"Nakaradnost i protivzakonitost ove odluke se ogleda u dvije potpune kontradiktornosti, a to su :

1. Uklanja se drvored sa desne strane jer je projektant predvidio instalacije u trotoarskom dijelu, a planira se podizanje novog drvoreda nakon rekonstrukcije, što je neizvodljivo s’ obzirom da će se instalacije postaviti u trotoarskom dijelu.

2. Projektant je planirao instalacije u trotoarskom dijelu, a nije vodio računa na Izmjene i dopune DUP-a Centar 1, jer se morao usaglastiti sa njim, u kojem piše, u odjeljku Pejzažna arhitektura : "Postojeći drvored koji se zadržava : Ova kategorija zelenila podrazumeva da se sva stabla koja su trenutno u okviru obuhvata plana zadržavaju. Za ovu kategoriju zelenila neophodno je redovno održavanje, u smislu redovnog orezivanja krošnje do visine od 2.00 m, zamena eventualno oštećenih ili obolelih stabala kako bi se kontinuitet drvoreda zadržao", saopšteno je iz ove NVO.

Počinjeno niz krivičnih djela

Po njihovim riječima na osnovu ove rečenice se vidi da projektant nije izradio i prilagodio projektnu dokumentaciju u skladu sa Izmjenama i dopunama DUP-a Centar 1, te stoga ne može predviđati instalacije u trotoarskom dijelu gdje već postoje drvoredne sadnice, tako da je na ovaj način grubo prekršio zakonske odredbe i počinio krivično djelo, nesavjesnog rada u službi, krivično djelo divlje, odnosno ne planske gradnje, zloupotrebe službenog položaja i dr.

"Smatramo da se na ovakav način počinilo i niz drugih krivičnih djela kažnjivih po krivičnom zakoniku Crne Gore,gdje su prekršeni brojni drugi zakoni, kao što su Zakon o zaštiti životne sredine,Zakon o zaštiti prirode, Zakon o gradnji i drugi". piše u Saopštenju.

Oni tvrde da su na ovaj način odgovorne osobe zloupotrebljavajući svoj službeni položaj, odgovornog lica u pravnom licu, svojim aktivnostima i nečinjenjem dovele do pojave pomenutih nepravilnosti i zloupotreba i tako proizvele negativne posledice oličene u bespotrebnoj sječi gradskog drvoreda.

Procesuirati odgovorne

Zbog svega navedenog od osnovnog državnog tužioca traže da naloži istragu i protiv odgovornih lica procesuira prijave nadležnom sudu, kao i da nalože saniranje prouzrokovane štete i vraćanje u prvobitno stanje.

Ova NVO tvrdi da su priložili i dokaz: - "priznanje zaposlenih i odgovornih službenih lica iz Opštine Pljevalja, na iznijete okolnosti. - uvid u planska dokumenta (projekat rekosntrukcije ulice B.Buha, DUP i GUP ) -uvid u dokumenta GUP i DUP Centar 1, od čijih se odredbi odstupilo i pristupilo ovoj neplanskoj sječi.

"Iz svega navedenog evidentno je da je više službenih lica svojim nesavjesnim i nezakonitim poslovanjem na opisani način, pored počinjenih krivičnih dela, između ostalog, u nekoliko navrata ranije, nanosila neprocenjivu i nepopravljivu štetu životnoj sredini, na način što su bez pribavljanja neophodnih odborenja vršili sječu drveća u gradskom drvoredima (Trg "13 jul", ulica od "Atlas Mont banke" do zgrade Opštine, Trg oko fontane, ul.V.Đenisijeviča, dvorište Husein pašine Džamije) koja kasnije nijesu obnavljali ili sanirali pruičinjenu štetu, što su prema važećim zakonima bili u obavezi", kazali su iz Regionalnog Arhus Centra.

Bonus video: