Ljeto u Ulcinju: Neko pije vodu, a neko uživa u šampanjcu

Ako potraje do 15. septembra sezonu možemo izvući. U suprotnom, teško, kaže Delić
214 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2014. 16:57h

Bračni par srednjih godina ulazi u restoran, uzimaju jelovnik i nakon nekoliko minuta naručuju- on gulaš, ona deset ćevapa.

“Želite li nešto za piće”, pita ih konobar. “Dvije čaše obične vode”, odgovaraju oni uz prepoznatljivi bosanski naglasak. “Salatu?”, pita konobar. “Ne, hvala”, odgovaraju istovremeno.

Za susjednim stolom veća grupa Njemaca mjerka skupocjenu ribu sa ovala koju im konobar ljubazno pokazuje. Na stolu je već nekoliko činija sa salatama, sokovi, pivo i vino. Ubrzo stižu lignje, orade i cipoli. Gozba za njih tek je počela. Čovjek i žena, plativši skromni račun od sedam, osam eura, tiho nestaju u uličnoj gužvi Ulcinja...

Struktura gostiju koji dolaze u Ulcinj, svake godine mijenja se manje ili više, ali je jaz između njiih sve očigledniji.

Ponuda i cijene u poznatom ulcinjskom restoranu iste su kao i lani, kada su za stolovima bili isti gosti, ali kontrast platežne moći neumoljivo dijeli sve više - dok neki piju vodu, drugi se zalivaju šampanj - cem. Tu odliku, u nešto manje izraženom obimu ranijih godina, prate saobraćajne gužve koje su ovih vrelih avgustovskih dana dostigle vrhunac.

Šaućet Krasnić (48), rodom iz Peći, koji više od 20 godina živi u Frankfurtu u Njemačkoj, kaže da su gužve glavni problem u gradu.

“Problem su i parkinzi”, dodaje. U Ulcinju trenutno boravi rekordan broj turista - prema procjenama turističkih poslenika više od 100.000. Jehona Đurđa, koja godinama u Ulcinj, kaže da se ništa nije promijenilo u odnosu na lani.

”Smeta mi taj povremeni smrad iz kanala”, kaže ona misleći na Port Milenu. Sviđa joj se netaknuta priroda i to što su plaže pješčane i pogodne za kupanje.

“Svi se žale na vrijeme. Meni odgovara ovako”, ističe Đurđa, uz napomenu da voli Ulcinj.

“Da ga ne volim, ne bih mu se svake godine vraćala”.

U nedostaku većih hotela, primaran je privatni smještaj gdje su cijene od 5, 7, 10 pa i 15 eura po krevetu za noć. Hoteli su, naravno, skuplji. Tako u Ulcinjskoj rivijeri, čiji su hoteli “Belvi” i “Olimpik” cjenovni reper, polupansion košta 31 i 33 eura. Na Adi se kreće od 37 do 48 eura.

Cijene vanpansionskih usluga u hotelima Ulcinjske rivijere su kao i svuda u Ulcinju - najniže na crnogorskom primorju. Ćevapi u Ulcinju koštaju po 3,5 eura, ali ih ima i za pet, kuvana jela su od 2,5 do 3,5 eura, ramstek po 10, biftek od 12 od 15 eura, riba prve klase između 20 i 25 eura, rumbač i san pjero malo više. Od Bojane, preko Šasa do Kruča, cijene neznatno variraju.

Zakupac “Safarija” na Velikoj plaži Zefa Delić ukazuje da su cijene čak i niže nego lani.

“Odjednom i u sred sezone povećati tako cijene, može biti pogubno za naš turizam. Vjerujem da je riječ o pojedinačnim slučajevima”, kaže Delić, k o m e nt a r i šući povećanje cijena pice za dva eura za 24 časa. On ističe da Ulcinj nikad nije bio puniji:

“Ako potraje do 15. septembra sezonu možemo izvući. U suprotnom, teško”.

Gostima smeta buka sa Pristana i što se automobilom teško može doći do Starog grada.

Georgiju Boguslavskom iz Rusije, koji je odsjeo u ”Palati Venecija”, smeta buka sa Pristana i otežani pristup autom do Starog grada.

“U odnosu na lani, Ulcinj je čistiji. Takođe, vidim više gostiju veće platežne moći”, kazao je on, napominjući da je “Palata Venecija” postala i dostigla ekskluzivu. Predsjednik Opštine Ulcinj Fatmir Đeka najavljuje da će se stanje u saobraćaju u Ulcinju normalizovati naredne godine:

“Osnovaćemo vrlo brzo JP 'Parking servis' koje će preuzeti upravljanje svim partkinzima u gradu”. Kada su u pitanju gužve, Đeka smatra da je rješenje izgradnja davno planiranog bulevara od Pošte do benzinske pumpe Dely petrol:

“Dok to ne uradimo, apelujem na Ulcinjane da što manje koriste svoje automobile.

Tra že hotele, ali moraju u apartmane

Vlasnik hotela “Dulcinjo” Cano Karamanaga podsjeća da je Ulcinj tokom maja, juna i prve polovine jula imao za 40 odsto slabiju posjetu:

“Sa drugom polovinom jula, a posebno početkom avgusta, stigli su nam gosti. Sada je to na nivou prošle godine”.

Karamanaga priča da se njegovi gosti uglavnom žale na nedostatak hotelskih kapaciteta.

“Oni na to ukazuju godinama jer su svjesni da nemamo većih hotela. Ali oni neće dalje jer vole ovaj grad”, ocjenjuje Karamanaga, dodajući da su ulcinjske plaže top ponuda ulcinjskog turističkog proizvoda. “Tu je i privatni smještaj budući da smo primorani da se sami snalazimo”, kazao je on.

Komentarišući navode da su gužve jedan od najvećih problema, on kaže da Ulcinj ima takvu konfiguraciju:

“Imamo tu jednu glavnu ulicu bez mnogo pristupnih i to je problem”.

Nigdje nije ljepše nego u Ulcinju, Crnogorci su gostoprimljivi

Krasnić ističe da je u odnosu na raniju godinu Ulcinj čistiji.

“Tu i tamo vidimo gomile smeća, ali je mnogo bolje nego lani”, kaže on. Ističe da cijene za njega nijesu problem.

“Problem su za moje rođake i prijatelje sa Kosova koji nemaju primanja kao ja”, kaže dok uživa u večeri u restoranu “Dubrovnik ” sa porodicom. Na pitanje da objasni o čemu se radi, kaže da je na plaži na kojoj već godinama uživa doživio neprijatnost.

“Picu sam juče platio pet eura. Istu takvu, danas dva eura skuplje. Nema smisla”, priča Krasnić, ne želeći da kaže o kojoj plaži je riječ. Krasnić ističe da je bio u Albaniji, ali da nigdje nije kao u Ulcinju.

“Ja sam Albanac, ali mi je ljepše ovdje nego tamo. Uostalom, Crnogorci su gostoprimljivi i ovdje se bolje osjećam”, rekao je on “Vijestima”.

Galerija

Bonus video: