U Igalu otvoren 10. Sajam meda

„Vi pčelari dokazujete koliko je vrijedno baviti se ovim poslom i kakve sve taj posao perspektive pruža", kazao je Milan Vajagić
88 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2014. 14:07h

U Igalu je danas otvoren 10. Sajam meda koji je okupio 20-ak izlagača iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

„Vi pčelari dokazujete koliko je vrijedno baviti se ovim poslom i kakve sve taj posao perspektive pruža", kazao je, otvarajući manifestaciju, predsjednik opštine Milan Vajagić.

„Pčelarstvom se čovjek može baviti iz hobija i korisno i zdravo provoditi svoje slobodno vrijeme,ali i kao glavnim zanimanjem što je veoma bitno u vrijeme narastajuće nezaposlenosti. Savremeni trendovi održivog razvoja i unapređenja ekološke svijesti idu u prilog vraćanju značaja ovoj djelatnosti. Siguran sam da naši pčelari koriste nova znanja i tehnologije ali i da se trude da zadrže autohtone i tradicionalne načine odgajanja pčela i proizvodnje meda i drugih brojnih pčelinjih proizvoda kako bi imali poseban kvalitet a samim tim i mjesto na tržištu", rekao je Vajagić uz ocjenu da Sajam meda u Igalu obogaćuje raznovrsnost ponude Herceg Novog u turističkoj sezoni.

„Zbog temperaturnih i klimatskih oscilacija 'medobranje' je ove godine bilo veoma oskudno ali to što su pčele proizveli visokog je kvaliteta“, ocijenio je Željko Radman, predsjednik Udruženja pčelara Herceg Novog.

Kod Omladinskog parka u Igalu pored meda i proizvoda od pčela , posjetioci su mogli kupiti maslinovo ulje, sir iz ulja, a kod travara razniovrsni prirodni lijekovi i čajevi.

Manifestaciju organizuje Udruženje pčelara Herceg Novi koje ima 40 članova, pokrovitelj je Opština Herceg Novi, a ove godine im se pridružilo i Udruženje maslinara Boke Kotorske. Kao i prethodnih i ove godine izostala je podrška Ministarstva poljoprivrede.

Galerija

Bonus video: