Pare iz Fonda za manjine će ubuduće dijeliti Kurtagić, ne članovi odbora

Svjedoci smo komentara u vezi sa funkcionisanjem Fonda i želimo da se ono unaprijedi novim rješenjima, kaže Mersudin Gredić
185 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2014. 18:03h

Nacrt izmjena i dopuna Zakona o manjinskim pravima predvidio je da odluku o raspodjeli novca Fonda za manjine ubuduće donosi direktor, na predlog stručne komisije, a ne Upravni odbor, kao sada.

Sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Mersudin Gredić kazao je „Vijestima“ da je to osnovna novina.

“Odluku bi donosio direktor na predlog stručne komisije, a eventualne žalbe razmatrao bi Upravni odbor“. On je dodao da je radna grupa formirana početkom ove godine.

U međuvremenu je Državna revizorska insistucija objavila izvještaj u kojem je konstatovala rasipanje novca i isplate u gotovini, što znači da su oni kojima je Fond dao novac za unapređenje položaja manjina, te pare stavljali u svoj džep.

Među njima su i članovi Upravnog odbora Fonda, gdje sjede čelnici Srpskog nacionalnog savjeta, Bošnjačkog, Muslimanskog i Hrvatskog nacionalnog vijeća, Romskog savjeta... Tako za čak 227.000 eura, od uplaćenih 353.000, nema pokrića.

“Svjedoci smo komentara u vezi sa funkcionisanjem Fonda i želimo da se ono unaprijedi novim rješenjima“, ističe Gredić. “Radna grupa je stava da funkcija direktora, koji je do sada bio u podređenom položaju, bude ojačana, da ga više ne bira UO, nego Skupština CG".

Konsenzusa u radnoj grupi još nema oko sastava Upravnog odbora. Jedna opcija je da bude osam članova koje imenuje Skupština Crne Gore i sekretar u Ministarstvu, a druga sedam članova - četiri iz Skupštine, dva iz Ministarstva i jedan iz Univerziteta CG. U oba slučaja predstavnici nacionalnih savjeta manjina ostaju bez mjesta u Upravnom odboru.

Treća alternativa je četiri člana iz Skupštine, jedan iz Ministarstva i dva iz nacionalnih savjeta, a predloženo je i da ostane svih 14 sadašnjih članova. Nacrtom su predviđena i budžetska izdvajanja od 0,15 odsto za finansiranje Fonda.

Uprkos lošem stanju u Fondu, Skupština je nedavno usvojila Izvještaj o njegovom radu za prošlu godinu.

Godinama EU, Upravni sud, pojedini članovi i NVO sektor ukazuju na nezakonito postupanje Fonda, ali konkretne reakcije države nije bilo. Trenutno postoje dvije institucije koje rade isti posao - Fond i Centar za kulturu manjina.

Direktor Fonda sada je Safet Kurtagić.

Kurpejović: Od ovakvog Fonda ne može se očekivati da zakonito radi

Predsjednik Matice muslimanske Crne Gore Avdul Kurpejović ocijenio je da izvještaj i DRI pokazuju stvarno stanje nezakonitog trošenja novca Fonda za ostvarivanje i zaštitu manjinskih prava i nacionalnih savjeta.

“Nepobitno je da se od sadašnjeg Upravnog odbora Fonda, koji broji 15 članova, među kojima su tri predsjednika savjeta manjinskih naroda i ostali predstavnici pojedinih manjinskih naroda, ne može očekivati zakonito i namjensko donošenje odluka o finansiranju projekata prijavljenih na konkurs. Isto tako, ne može se očekivati zakonito i namjensko trošenje sredstava savjeta manjinskih naroda sa sadašnjim brojem članova, načinom njihovog izbora, mandatom, personalnom strukturom i rezultatima rada“, kazao je Kurpejović.

On je napomenuo da je ispravno što se DRI obratila Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, kao resornom i po Zakonu ovlašćenom da vrši nadzor nad zakonitošću rada, koje neostvarivanjem ovih nad ležnosti snosi dio odgovornosti za nađeno stanje.

Galerija

Bonus video: