Tužilački savjet odlučio da sačeka: Zaustavljen izbor zamjenika tužilaca

Od Ustavnog suda 77 tužilaca traži ocjenu ustavnosti odredbe Zakona koja nalaže obavezu reizbora zamjenika tužilaca
61 pregleda 0 komentar(a)
Tužilački savjet, Foto: Luka Zeković
Tužilački savjet, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.08.2014. 16:52h

Tužilački savjet je odlučio da odloži opšti izbor zamjenika tužioca sve dok Skupština Crne Gore ne izabere vrhovnog državnog tužioca. Do tada očekuju da će i Ustavni sud razmatrati Inicijativu 77 tužilaca za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona koja nalaže obavezu reizbora zamjenika tužilaca.

O svemu ovome raspravljao je Tužilački savjet na sjednici 30. jula, a zvanična informacija objavljena je juče na sajtu tužilaštva.

Suština problema je u tome što Ustav i zakon za njegovo sprovođenje predviđaju samo novi izbor vrhovnog državnog tužioca i rukovodilaca tužilaštva, dok je nižim tužiocima funkcija stalna.

Međutim, Zakon o državnom tužilaštvu donosi mogućnost izbora zamjenika tužioca. Zato Tužilački savjet i 77 tužilaca, koji su podnijeli inicijativu Ustavnom sudu, smatraju da je to neustavno.

U obrazloženju Inicijative za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o državnom tužilaštvu piše da izbor zamjenika tužioca može uticati na njihovu nezavisnost.

“Ustavopisac je imao u vidu da državni tužioci moraju biti samostalni i nezavisni i vršiti dužnost bez ma čijeg uticaja, te da nesigurnost u vidu nestalnosti čini tužioce naročito podložnim političkom pritisku, jer mogu doći u iskušenje da djeluju u skladu sa političkim inputima kako bi osigurali položaj, odnosno karijeru, naročito u politički osjetljvim slučajevima,” piše u inicijativi tužioca Ustavnom sudu.

U saopštenju Tužilačkog savjeta, nakon što je odlučio da se izbor zamjenika odloži, piše da “tužilačka organizacija ne želi da se ovo obraćanje shvati kao otpor reformama”.

“Naprotiv, zalažemo se za promjene, ali se one moraju zasnivati na poštovanju Ustava, zakona i drugih akata unutrašnjeg i međunarodnog prava”, navodi se u dokumentu koji je potpisao Veselin Vučković.

Bonus video: