Kotorani neće imati problema sa vodom

Zahvaljujući investiciji Opštine Kotor od 35 hiljada eura, sada je u lokalnu mrežu iz regionalnog sistema moguće isporučiti cjelokupnu projektovanu količinu slatke od 200 L u sekundi
94 pregleda 0 komentar(a)
Kotor, Foto: Savo Prelević
Kotor, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.08.2014. 13:44h

Stanovnici Kotora ubuduće neće imati problema sa vodosnabdijevanjem, a povećan nivo saliniteta moguć je samo u kratkom vremenskom periodu, saopšteno je danas na konferenciji za novinare.

Zahvaljujući investiciji Opštine Kotor od 35 hiljada eura, sada je u lokalnu mrežu iz regionalnog vodoovodnog sistema, u zavisnosti od potreba i po procjeni preduzeća Vodovod i kanalizacija, moguće isporučiti cjelokupnu projektovanu količinu slatke vode od 200 litara u sekundi.

Saopšteno je da je povećan nivo saliniteta moguć samo u kratkom periodu, odnosno samo onoliko koliko je potrebno da se sadržaj sistema zamijeni slatkom vodom koja se po potrebi upumpava iz regionalnog vodovoda.

Prema riječima predsjednice Opštine Kotor, Marije Ćatović, kvalitetnijem snabdijevanju doprinijeće rekonstrukcija infrastrukture u Škaljarima, nakon čega se vodom iz regionalnog vodovoda sada snabdijevaju i djelovi Dobrote od Kampa do Ljute.

Na taj način omogućeno je da u periodima zaslanjenja lokalnih izvorišta potrošači ovih naselja dobijaju vodu visokog kvaliteta.

Rekonstrukcijom šahtova i cjevovoda u Škaljarima, omogućena je distribucija veće količine vode potrošačima ovog naselja bolja raspodjela iz škaljarskog rezervoara prema naseljima Muo i Prčanj.

„Za građane izuzetno važan posao Opština Kotor je realizovala uz pomoć Regionalnog vodovoda i asistenciju JP Vodovod i kanalizacija”, kazala je Ćatović.

Direktor Javnog preduzeća Regionalni vodovod Goran Jevrić kazao je da se od 2010. godine, kada je Kotor povezan na regionalni vodovodni sistem, voda mogla isporučivati samo do novog rezervoara u Škaljarima koji se nalazi na nižim kotama, pa je i njegovo područje snabdijevanja vodom bilo manje.

„Ovom investicijom izgradili smo cjevovod prečnika 400 milimetara i armaturom kojom su povezani novi i stari rezervoar u Škaljarima. Povećan je i profil odvodnih cijevi iz starog rezervoara u Škaljarima i instalirali dvije odovjene cijevi profila 300 milimetara za potrebe Dobrote i Škaljara, Prčanja i Mula”, rekao je on.

Uspješno je realizovana i rekonstrukcija razdjelnog šahta čime je omogućeno da se voda iz regionalnog vodovodnog sistema isporučuje za područje cijele opštine, zahvaljujući novoj ulozi starog rezervoara u Škaljarima.

„Postavljen je i novi cjevovod sa armaturom prečnika 150 milimetara u škaljarskom potoku čime je rasterećen ditributivni cjevovod kojim se transportuje voda za piće do Starog grada”, kazao je Jevrić.

Direktor JP Vodovod i kanalizacija Kotor, Dragan Roganović, naglasio je značaj ovog preduzeća u finalizaciji cijelog posla.

On je kazao da vodu iz regionalnog vodovoda prethodno, a posebno kada zaslane oba glavna izvorišta, u Tabačini i Orahovcu, nije bilo moguće distribuirati za cijelo područje opštine.

Roganović je najavio dalje aktivnosti na smanjenju gubitaka na mreži, koji su sa 85 odsto smanjeni na preko 70.

Energičnije će se, kaže on, u Vodovodu baviti i problemom divljih priključaka, a ukoliko je neophodno i podnošenjem krivičnih prijava.

Bonus video: