Članovima DRI dozvoliti pristup tajnim podacima

Time se, kako je obrazloženo, realizuje mjera iz Akcionog plana za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala za period od 2013-2014. godine
96 pregleda 0 komentar(a)
Tajni fajlovi, Foto: Shutterstock
Tajni fajlovi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.08.2014. 11:49h

Predsjednik i članovi Državne revizorske institucije imaće pristup tajnim podacima bez prethodne dozvole, predviđeno je izmjenama Zakona, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Time se, kako je obrazloženo, realizuje mjera iz Akcionog plana za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala za period od 2013-2014. godine.

Posjedovanje dozvole za pristup tajnim podacima pokazalo se neophodnim za lica na stručnom osposobljavanju, volontere, kadete, osobe angažovane ugovorom o obavljanju privremenih i povremenih poslova, drugih posebnih ugovora o radu, kao i za druga lica u radnim tijelima Skupštine i Vlade.

“Predlogom zakona propisano je da zahtjev za izdavanje dozvole za ova lica podnose starješine organa, odnosno generalni sekretar Skupštine ili Vlade, za članove radnih tijela koja ove institucije obrazuju”, kaže se u obrazloženju.

Ppropisan je rok za ponovno podnošenje zahtjeva za izdavanje dozvole za pristup tajnim podacima fizičkom ili pravnom licu kojem je odbijen zahtjev i to istekom roka od tri godine od donošenja rješenja o odbijanju zahtjeva.

Ovaj rok predložen je u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka kojim je propisano da će se zahtjev za izdavanje dozvole odbiti ako se u postupku provjere utvrdi da postoji bezbjednosna smetnja za pokretanje postupka za krivična djela koja se gone po službenoj dužnosti ili osuđivanost za takva djela.

"Osim za krivična djela za koja je propisana novčana ill kazna zatvora do tri godine, ukoliko nije brisana iz evidencije", kaže se u predloženim izmjenama Zakona o tajnosti podataka.

Bonus video: