Ko je nadležan za leševe konja koji trule na Ćemovskom

Iz Uprave za inspekcijske poslove, u okviru kojih radi Veterinarska inspekcija, saopštili su da, prema zakonu, mrtve životinje nijesu u njihovoj nadležnosti
106 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2014. 05:18h

Životinjski leševi, kosti, noge, iznutrice i druge vrste otpada nalaze se na Ćemovskom polju, iza Stočne pijace i u blizini vinograda "Plantaža-13 jul". Reporteri "Vijesti" su na ovom mjestu vidjeli nekoliko deponija životinjskog otpada, sa kojih se širio i neprijatan miris truleži od konjskih lešina.

U rupi, dubokoj gotovo četiri metra, pored drugog otpada, može se vidjeti leš konja, po čijem izgledu se može zaključiti da je životinja odavno uginula. Sličan prizor je i na drugoj gomili životinjskog otpada, gdje su se pored konja, leševi pasa i mačaka.

Građani koji su juče ujutro bili iznenađeni prizorom, kažu da su odmah pozvali Komunalnu policiju, koja je napravila zapisnik. Tvrde da su Komunalni policajci kazali da se konji ne mogu uklanjati dok Veterinarska inspekcija ne utvrdi uzrok smrti, odnosno da li je životinja zarazna, kao i na koji način bi se trebala ukloniti.

Životinjski ostaci, razni otpad nedaleko od Stočne pijace

Iz Komunalne policije potvrđeno je da su juče ujutro izašli na lice mjesta, kao i da su napisali zahtjev Veterinarskoj inspekciji, koja treba da utvrdi uzrok smrti.

Iz Uprave za inspekcijske poslove, u okviru kojih radi Veterinarska inspekcija, saopštili su, međutim, da, prema zakonu, mrtve životinje nijesu u njihovoj nadležnosti.

"Kada je riječ o napuštenim životinjama (bez obzira jesu li žive ili mrtve) njihovo zbrinjavanje radi jedinica lokalne samouprave. Prema članu 28 Zakona o zaštiti dobrobiti životinja: '... Sakupljanje napuštenih i izgubljenih životinja organizuju i finansiraju jedinice lokalne samouprave'. .... Lokalna samouprava obezbjeđuje karantin za sve životinje koje nijesu obilježene, registrovane, nemaju propisanu prateću dokumentaciju i sl., a za kućne ljubimce skloništa i pansione", navodi se u saopštenju Uprave za inspekcijske poslove.

Objasnili su da veterinar iz veterinarske ambulante utvrđuje zdravstveno stanje životinja, i ako posumnja na mogućnost širenja zaraze, obavještava Veterinarsku inspekciju, koja, prije toga, nije nadležna za ovakve slučajeve.

"Kontrolu zdravstvenog stanja radi veterinar iz veterinarske ambulante u skloništu, kao i u karantinu, a mjere u karantinu propisuje veterinarska uprava. Ukoliko veterinar sumnja na zaraznu bolest životinje koja je obavezna za prijavljivanje (većina bolesti nije) obavještava veterinarskog inspektora", navodi se u saopštenju.

U Crnoj Gori nema jama za spaljivanje organskog otpada

Predstavnica NVO "Grin Houm" Jovana Janjušević saopštila je ranije da ne postoji mehanizam kojim bi država riješila problem odlaganja velikih količina životinjskog otpada sa stočnih pijaca, klanica i industrija mesa.

"Neadekvatno odlaganje tog otpada, bacanje pored puteva ili na neuređenim deponijama, zakopavanje ili paljenje na neodgovarajući način može dovesti do zaraze lokalnog stanovništva. Da je riječ o vrlo ozbiljnom problemu govori i to da u Crnoj Gori ne postoje jame za spaljivanje organskog otpada", pojasnila je Janjušević.

Tvrdi da je ta vrsta otpada izuzeta i iz postojećeg Zakona o upravljanju otpadom.

Galerija

Bonus video: