crvene trake

Pljevlja: Inspekcija ruši staru Gospićevu kuću

Problem dotrajalih građevina na koje se niko ne obazire postoje i u drugim gradovima
185 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2019. 20:56h

Na inicijativu građevinske inspekcije, biće porušena stara kuća u Ulici Tanasija Pejatovića, nedaleko od centra grada, koja je dotrajala i prijeti bezbjednosti prolaznika. Na oronuloj kući nedavno je propao krov, a crijep je padao na kolovoz i susjedna dvorišta.

Kuća je u vlasništvu porodice Gospić koja je bila veoma ugledna i bogata, a nasljednici koji žive širom svijeta posljednjih godina nijesu mnogo vodili računa o ovoj građevini.

“Vlasnici kuće su obaviješteni da se objekat mora ukloniti. Nijesu imali ništa protiv, a i da su se suprotstavljali sve je uzalud ako državna inspekcija donese odluku o rušenju. Urađen je prvi korak, a to je ograđivanje objekta. Slijedi podnošenje zahtjeva za rušenje državnoj građevinskoj inspekciji, koja će taj dio posla privesti kraju - kazao je građevinski inspektor Oliver Mirković.

“Vlasnici kuće su obaviješteni da se objekat mora ukloniti. Nijesu imali ništa protiv, a i da su se suprotstavljali sve je uzalud"

Osim ovog u Pljevljima postoji još nekoliko kuća koje su dotrajale i ozbiljna su prijetnja građanima koji svakodnevno pored njih prolaze, a dvorišta nekih od njih postale su leglo raznih gmizavaca, kao i mjesto gdje se bespravno odlaže smeće.

“Svjesni smo da je neophodno porušiti mnoge objekte u gradu, ali u tome trebaju da nam pomognu i građani. Mi ćemo podnijeti zahtjeve državnoj inspekciji i problem će biti riješen, kaže Mirković.

Ostarjele kuće su građene krajem devetnaestog i početkom prošlog vijeka. Većinom su nekada pripadale uglednim pljevaljskim porodicama koje su se raselile. Mnogi od vlasnika nijesu željeli kuće da otuđe, a njihovi potomci često i ne vode računa o imovini u rodnom gradu njihovih predaka.

Nažalost, mnoge kuće, koje su bile oličenje raskoši i bogatstva, danas su u jako lošem stanju, a pojedine su pretvorene u državne ustanove. Tako je kuća ugledne trgovačke porodice Šećerović pretvorena u sjedište Zavoda za zapošljavanje i na taj način spašena od propadanja. Akcija koja će biti poduzeta u Pljevljima, dobar je primjer ostalim opštinama koje imaju slične probleme.

U Kolašinu mnogo starih kuća čak i u glavnoj ulici prijeti da se obruši a fasade mnoge od njih se ne drže dobro i pitanje je trenutka kada će pasti. “Vi j e s t i ” su o tom problemu više puta izvještavale ali se od tada ništa nije promijenilo.

Hotel "Rudnik" u Herceg Novom

U Herceg Novom situacija je bila gora jer se 35 godina zatvorena zgrada bivšeg hotela Rudnik prošle sedmice urušila iznad prometne ulice i terase Gradske kafane. Zgrada je pala poslije nevremena koje je zahvatilo tu regiju.

Samo slučajem, niko u toj nezgodi nije povrijeđen, a grad je uklanjanje hotela Rudnik planirao godinama

Galerija