Fond PIO da utvrdi osnovanost zahtjeva penzionera

Bjelopoljski penzioneri zatražili su od Žugića da stopira "dalje nezakonito smanjenja penzija i vrati sve što je pezionerima posljednje tri godine umanjeno bez njihove saglasnosti"
59 pregleda 1 komentar(a)
penzioner, penzioneri, Foto: Shutterstock.com
penzioner, penzioneri, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 05.08.2014. 13:12h

Fond penzijskog invalidskog osiguranja (PIO) dužan je da preduzme sve radnje u cilju ocjene osnovanosti zahtjeva bjelopoljskih penzionera koji tvrde da su im nezakonito smanjenje penzije, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

„Fond PIO, kao organ nadležan za obračun i isplatu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, je dužan i da bez odlaganja preduzme mjere povraćaja sredstava, za sve slučajeve za koje se utvrdi da su povrijeđena prava korisnika penzijskog osiguranja“, navodi se u saopštenju.

Bjelopoljski penzioneri zatražili su od ministra finansija, Radoja Žugića da stopira, kako su naveli, dalje nezakonito smanjenja penzija i vrati sve što je pezionerima posljednje tri godine umanjeno bez njihove saglasnosti.

Iz nevladine organizacije (NVO) Euromost su u ponedjeljak saopštili da je za samo dva dana njihovoj kancelariji za borbu protiv korupcije podnijeto preko 500 zahtjeva penzionera upućenih Minstarstvu finansija.

Iz Ministarstva su naveli da su se ranijim dopisom obratili Euromostu i direktoru Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, u kojem su naveli da su penzije lična primanja i da njihova umanjenja bez valjanog pravnog osnova nijesu moguća ukoliko za to ne postoji saglasnost primaoca, bez obzira na svrhu korišćenja sredstava prikupljenih na ovaj način.

Bonus video: