Islamska zajednica: Uvrijeđeni smo zbog Amfilohijevih stavova

Mitropolit Amfilohije je na Ilindanskom skupu na Sinjajevini, koji je održan u subotu, opravdao istragu poturica
0 komentar(a)
Rifat Fejzić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Rifat Fejzić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.08.2014. 17:06h

Islamska zajednica saopštila je da je uvrijeđena iznesenim stavovima Mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija, odnosno njegovim vrijednosnim sudom o istorijskom događaju sa početka 18-og vijeka, u kojem je izvršen progon nad pripadnicima islama u jednom dijelu Crne Gore.

Mitropolit Amfilohije je na Ilindanskom skupu na Sinjajevini, koji je održan u subotu, opravdao istragu poturica, odnosno masakr nad tadašnjim muslimanima koji je, prema nekim istorijskim izvorima, izvršio vladika Danilo Petrović. On je pripadnike islama nazvao "lažnim ljudima sa lažnom vjerom“, a njihovo učenje "duhovnom smrću“.

"Teško da se radi o neznanju, prije će biti da je riječ o isključivosti, kao o dominantnom obrascu odnosa prema islamu, kada je u pitanju retorika ljudi koji već duže vrijeme rukovode ovom crkvom. Možda bi ljude kratkog pamćenja moglo začuditi da Vladika Amfilohije tako kvalifikuje islam, s obzirom da je poznato koje je sve civlizacijske, kulturološke, arhitektonske, umjetničke i duhovne tekovine podario islam i svjetskoj civlizaciji i ovdje u Crnoj Gori, kao vjera proizašla iz istog monotesitičkog korijena, kao i hrišćanstvo i judaizam", piše u saopštenju.

Navode da "one koji pamte malo duže takva izjava nimalo ne čudi, već samo potvrđuje da je to slijeđenje iste ideologije koja je blagosiljala i uz gusle popijevala Karadžićevim falangama tokom agresije na Bosnu i koja se nikada i ničim nije ogradila od ubijanja nevinih ljudi, žena i djece, od genocida u Srebrenici, niti od kulturocida u kojem je razoreno i uništeno na stotine džamija i mezarja i zatirani tragovi islama".

"Mislili smo da je došlo drugo vrijeme i da je ta ideologija napuštena, te da su oni koji su je slijedili uvidjeli svu njenu pogubnost, kako za druge narode, tako i za svoj vlastiti. Međutim, ako se ovako pravda tzv.istraga poturica i inkvizitorski masakr nad islamskim življem Stare Crne Gore iz 18-og vijeka, jasno je da je u pitanju uvreda i nedvosmislena poruka prema petini stanovništva današnje Crne Gore", piše u saopštenju.

Oni se nadaju da će se, makar u budućnosti, neko ograditi od "ovakvih fašisoidnih stavova i nanesenih uvreda prema pripadnicima islama"

Bonus video: