AK Group hoće da uloži: Rus gradi nove hotele u Budvi

Iako je master planom razvoja turizma Budvanska rivijera prepoznata kao hotelska destinacija, za proteklih pet godina nije izgrađen ni jedan veliki hotel
200 pregleda 4 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 03.08.2014. 13:43h

Ruska korporacija AK Group, biznismena Artura Džhalalova planira da u Budvi izgradi dva hotelska kompleksa visoke kategorije, i realizuje projekte vrijedne više od 50 miliona eura.

Riječ je atraktivnim lokacijama na Crvenoj glavici, nadomak Svetog Stefana, i u samom gradu na zemljišnim kompleksima, koji su u vlasništvu budvanske kompanije "Imobilia" biznismena Branka Ćupića.

Džahalov je za proteklih šest godina u Crnoj Gori investirao u nekoliko projekata kao što su apartmani i poslovni prostori Potkovica, restoran i supermarket u centru Bara, stambeno-poslovna zgrada u Baru, a poslovnu saradnju sa "Imobilijom" ostvario je preuzimanjem Gradske kafane u samom srcu Herceg Novog, te nekadašnje diskoteke Teuta.

Ambicioznim planom izgradnje dva hotelska kompleksa na budvanskoj rivijeri, AK Group, čije je sjedište u Sankt Petersburgu stavila bi tačku na ustaljenu praksu "kondoizacije Budve" - umjesto hotela grade se "kondo" i "apart" hoteli, odnosno stanovi za tržište.

Džahalov

Iako je master planom razvoja turizma Budvanska rivijera prepoznata kao hotelska destinacija, za proteklih pet godina nije izgrađen ni jedan veliki hotel.

Izgradnjom hotela od 130 soba na samoj obali, Crvenoj Glavici, koji bi imao pet zvjezdica, te velikog hotelskog kompleksa u Budvi od 300 soba , kategorije 4 plus zvjezdica, AK Group preuzela bi poziciju vodećeg hotelijera.

To bi ujedno bili prvi novi veliki hoteli, koji su izgrađeni poslije Splendida, prije osam godina.

Izgradnju hotela predviđa i planski dokument Urbanistički projekat "Ekskluzivni turistički kompleks Crvena Glavica".

Kako je "Vijestima" potvrđeno u AK Group, trenutno se priprema dokumentacija, kako bi se moglo ući u proceduru dobijanja građevinske dozvole.

Oba hotela bi, poput hotela "Belvi", bila ponuđena renomiranom španskom hotelskom lancu "Iberostar" na upravljanje.

"Imobilija" na Crvenoj glavici ima 25 hiljada kvadrata zemlje, što čini atraktivni neizgrađeni zemljišni kompleks od naselja Šumet, naspram grad hotela Sveti Stefan, do nekadašnjeg nudističkog kampa.

Izgradnju hotela predviđa i planski dokument Urbanistički projekat "Ekskluzivni turistički kompleks Crvena Glavica".

Druga lokacija, na kojoj bi se gradio hotelski kompleks, vrijednosti 35 miliona eura, je u samoj Budvi, takođe u vlasništvu "Imobilije".

Za ovaj poduhvat već postoje planski preduslovi.

Hotelski biznis proširili na Austriju i Njemačku

Korporacija AK Group, čija je osnovna djelatnost razvoj hotelskih i komercijalnih nekretnina, počela je da radi 2008. Džhalalova kompanija vlasnik je luksuznog trend hotela "Doppio" u Austruji, nekoliko bečkih tržnih centara, tržno-zabavnih centara u Moskvi, njemačkom Ašhajmu, tri zabavna kompleksa "Pilot" u Sankt Petersburgu, Gatčini i Kirišima.

Biznismen rukovodi i velikim poljoprivrednim gazdinstvom "Gnezdo Roda" u okrugu Luga nadomaka Sankt Peterzburga, kao i logističkima tržnim kompleksima u njemačkom Augsburgu, i u Kirišima kod Sankt Petersburga

Bonus video: