Prijava protiv TE Pljevlja: Voda se preliva preko brane, velika opasnost po mještane

U NVO tvrde da je akumulacija bez stručnog nadzora, jer je radnik koji je to radio otišao u penziju prije godinu
319 pregleda 1 komentar(a)
brana u Otilovićima, Foto: Goran Malidžan
brana u Otilovićima, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 02.08.2014. 16:25h

Arhus Centar iz Pljevalja podnio je je Osnovnom tužilaštvu u Pljevljima krivičnu prijavu prijavu protiv odgovornih u Termoelektrani Pljevlja zbog osnovane sumnje da su dozvolili da se u poslednjih dvedeset dana voda iz akumulacionog jezera Otilovići preliva preko betonske brane a na ispustima, čime se propušta veoma mala količina vode - što predstavlja veliku opasnost za stanovništvo koje živi nizvodno od brane.

“Neshvatljivo je da je nivo Ćehotine, nizvodno od akumulacije, nizak i pored izuzetno obilnih padavina u predhodnih nekoliko dana. U slučaju većih padavina uzvodno od brane, koje najavljuju meteorolozi za naredni period, brana i stanovništvo nizvodno, mogli bi biti prepušteni nekontrolisanoj bujici i postoji realna opsanost da će stanovništvo biti izloženo smrtnoj ili drugoj opasnosti ili materijalnim štetama većeg obima”, navodi se u prijavi .

U toj NVO tvrde da je akumulacija bez stručnog nadzora, jer je radnik koji je to radio otišao u penziju prije godinu.

“Smatramo da odgovorni ne preduzimaju preventivne mjere zaštite koje bi bile po zakonu obavezne u ovakvim slučajevima, jer na brani već duže nema nikog, osim stražara koji samo sprovodi fizičku zaštitu objekta. Ranije je iz EPCG javnosti saopštavano da je maksimalni radni nivo akumulacije vode u jezeru Otilovići dva metra ispod visine brane, a minimalni rani nivo je na koti 840. Takođe više puta iz EPCG je saopšteno da voda iz akumulacionog jezera Otilovići preljva branu samo u slučaju vanrednih situacija, a u ovom slučaju je preliva već 20 dana, iako nije vanredna situacija, voda konstantno preljeva branu”, tvrde u Arhus centru.

Na ovaj način, smatraju u toj NVO počinjeno je niz krivičnih djela a odgovorni svojim nečinjenjem ugrozili su bezbjednost većeg broja ljudi i nanoseći nenadoknadivu i nepopravljivu štetu životnoj sredini, imovini i zdravlju stanovništva.

Iz EPCG-a saopšteno je da Termoelektrana Pljevlja u potpunosti odgovorno gazduje branom Otilovići sa stanovišta sigurnosti i potreba sistema, bez negativnog uticaja na okolinu.

“Inžinjer iz TE svakog dana obilazi branu Otilovići, i ne stoji konstatacija da osim stražara niko na dnevnom nivou ne vodi računa o stanju na brani. Brana preljeva u količinama koje su u domenu prirodnih uslova i nema govora o opasnosti od poplava, jer rijeka bez ikakvih problema apsorbuje količine vode koje se trenutno prelijevaju”, tvrdeu Elektroprivredi CG.

Predsjednik NVO Da zaživi selo Vaso Knežević čiji su aktivnosti prvi ukazali na ovu pojavu kazao je da je nivo jezera tokom jučerašnjeg dana spušten za oko dva metra.

“Ekološka patrola ove NVO juče je obišla branu i primjetila da je ispust na brani podignut i da je povećan nivo Ćehotine nizvodno od brane”, rekao je Knežević.

Bonus video: