Đaci pješače do nezagrijanih škola

Mještani više sela u Šarancima i u Njegovuđi nezadovoljni načinom organizacije prevoza učenika
892 pregleda 0 komentar(a)
Osnovna škola u Njegovuđi, Foto: Obrad Pješivac
Osnovna škola u Njegovuđi, Foto: Obrad Pješivac

Mještani više sela u Šarancima, čija djeca pohađaju nastavu u OŠ „Vuk Knežević“, nezadovoljni su načinom na koji je uprava škole organizovala autobuski prevoz đaka.

Predsjednik Savjeta roditelja Vukić Bojović kazao je da su njihova nastojanja da se sa školom postigne dogovor ostala bez rezultata.

“Odnedavno je u primjeni red vožnje autobusa koji je i djecu i roditelje doveo u težak, pa čak i u nehuman položaj. Pojedina sela udaljena su od škole deset i više kilometara. Kako bi stigla do pozicije gdje ih u 6.30 časova čeka autobus, djeca makar sat vremena ranije moraju ustati, spremiti se i pješačiti po nekoliko kilometara do te pozicije. U školu dolaze prije sedam sati i tu naredni sat vremena čekaju početak nastave u nezagrijanim ili slabo zagrijanim prostorijama”, kaže Bojović i dodaje da autobus potom produžava na Žabljak kako bi dovezao nekoliko nastavnika i direktora.

Ovakva organizacija ugrožava i djecu koja dolaze iz Njegovuđe, Suvodola i Zminice jer su prinuđena da do škole idu pješice, kaže Bojović.

“Neprihvatljivo je da se interes djece podređuje interesu direktora i nastavnika. Pitamo se zašto autobus prvo ne doveze prosvjetne radnike iz Žabljaka pa potom djecu, što bi za mališane bilo lakše. I zašto je, prije snijega i niskih temperatura autobus saobraćao u terminima povoljnijim za djecu”, kaže Vukić Vojović.

Direktor škole Željko Žugić kaže da se na ovaj način djeca do škole dovoze već nekoliko decenija.

“Pred početak školske godine, još u avgustu, mi smo utvrdili red vožnje koji je potvrdilo Ministarstvo prosvjete. Ažurno se pišu putni nalozi. Roditelji djece žele drugačije, a u toj varijanti kasnili bi na nastavu nastavnici. Nemoguće je sve uskladiti jer ima nastavnika koji rade u tri škole. Dok je to bilo moguće neki su dolazili sopstvenim vozilima”, kaže Žugić koji nije demantovao Bojovićev navod da je prethodni red vožnje bio povoljniji po đake, niti je objasnio zašto se više ne primjenjuje.

Predsjednik Opštine Veselin Vukićević kaže da je u domenu škole i Ministarstva kako će se prevoz organizovati i da lokalna uprava nema ingerencije da na to utiče

Bonus video: