Šinavatri može, ali ne i njemu: Matanović 15 godine traži državljanstvo

“Ja sam bukvalno u zatvoru”, objašnjava Matanović, koji zbog svog statusa živi u vanbračnoj zajednici sa ženom i dvoje djece
365 pregleda 8 komentar(a)
Zlatko Matanović (Novina), Foto: Boris Pejović
Zlatko Matanović (Novina), Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.08.2014. 17:12h

Iako već 15 godina živi u Crnoj Gori, Zlatko Matanović bezuspješno pokušava da i zvanično postane njen građanin. On tvrdi da ono što u MUP-u traže od njega kako bi dobio putnu ispravu, stalno nastanjenje, a zatim i državljanstvo, je putna isprava iz zemlje porijekla koju on ne može pribaviti, jer se odrekao albanskog državljanstva 1991. godine.

“Ne razumijem na koji način mogu pribaviti putnu ispravu iz Albanije, kada više nisam njen državljanin, a ne mogu ni zakonito da prelazim granicu. Ja sam bukvalno u zatvoru”, objašnjava Matanović, koji zbog svog statusa živi u vanbračnoj zajednici sa ženom i dvoje djece.

Kao lice bez državljanstva došao je iz Albanije početkom devedesetih na Kosovo, kada mu je priznat status izbjeglice u tadašnjoj SFRJ, da bi i odatle morao da bježi 1999. za vrijeme bombardovanja, kada je stigao u Crnu Goru u kojoj ima status interno raseljenog lica s Kosova.

Nekada pod imenom Florijan Pjetri, Matanović je i ime promijenio želeći da pokaže privrženost našoj zemlji, ali i da zaboravi teško djetinjstvo.

Upravni sud je dva puta ukidao rješenje MUP-a kojima je odbijan njegov zahtjev za prijem u državljanstvo, navodeći da MUP ni u jednom osporenom rješenju ne objašnjava zašto se boravak Matanovića u Crnoj Gori sa statusom raseljenog lica ne može smatrati zakonitim.

“Samo paušalno konstatovanje da se boravak tužioca koji se prijavio kod Komesarijata za raseljena lica, kao “interno” raseljeno lice s Kosova, a koji se ne smatra zakonitim boravkom, nije dovoljan razlog da se odbije njegov zahtjev”, navodi se u presudi.

Nakon toga, MUP mu je odobrio privremeni boravak na tri godine, te kako mu je u junu ove godine istekla lična karta za strance, Matanović očajan pokušava da dođe makar do putne isprave, kako bi napustio zemlju i potražio sreću negdje drugo.

“Natjeraće me da ilegalno prelazim granicu, ne znam šta da radim”, ističe Matanović. Obraćao se svim crnogorskim institucijama i funkcionerima, ali odgovora nema. Dodaje da samo traži od ove države da poštuje svoje zakone, ali pošto to izgleda nije moguće, razmišlja da ide i do Strazbura. “Ja više i ne želim državljanstvo ove zemlje, samo mi dajte putnu ispravu, pa da bježim. Izgleda da ova zemlja želi kriminalce, jer su Keljmendi i Šinavatra mogli da dobiju crnogorski pasoš, ali ja ne mogu”, razočaran je Matanović.

MUP tvrdi da je nemoćan pred zakonima

U MUP-u ponavljaju da se Matanovićev boravak u Crnoj Gori kao interno raseljenog lica, prema Zakonu o crnogorskom državljanstvu, ne smatra zakonitim u smislu ostvarivanja prava na crnogorsko državljanstvo prijemom, što je neophodan uslov da bi se nekom licu mogla izdati crnogorska putna isprava, tj. pasoš. Oni dodaju da mu je, s obzirom na to da nije imao važeću putnu ispravu države porijekla, odobren privremeni boravak do tri godine, te da im se obratio i sa zahtjevom za izdavanje putne isprave za lica bez državljanstva.

"U sprovedenom postupku je izjavio da mu je putna isprava za lica bez državljanstva potrebna zbog sudskog postupka koji se vodi u Tirani, po njegovom zahtjevu za povraćaj albanskog državljanstva. Zbog svega navedenog, kao i činjenice da je ovo lice imalo prijavljeno prebivalište na Kosovu u mjestu Babaloć - Dečani, obratili smo se Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija da diplomatskim putem provjere njegov pravni status u Republici Albaniji, Republici Kosovu i Republici Srbiji. Iz povratne informacije se zaključuje da lice Florjan Pjetri nije upisan u civilni registar Republike Albanije. Tražene informacije su izostale od nadležnih organa Republike Kosovo sa kojima nije bilo moguće uspostaviti kontakt i Republike Srbije čiji organi istrajavaju na neposrednom dostavljanju zahtjeva za izdavanje putne isprave za lica bez državljanstva", navodi se u odgovoru MUP-a.

Bonus video: