Strategija vlade

Bolnice će graditi sa privatnicima

Ministar zdravlja saopštio je da vjeruje da će početkom septembru biti usvojena osnovna i dopunska lista ljekova
5 komentar(a)
Miodrag Radunović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Radunović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.08.2014. 16:48h

Zdravstvene vlasti će se, sudeći prema Strategiji o javno-privatnim partnerstima u tom sektoru 2014-2017, okrenuti privatnicima kako bi okončali više dugo najavljivanih projekata.

Jedan od njih je i izgradnja opšte bolnice u Podgorici, koja je u tom dokumentu pomenuta kao jedan od mogućih prioriteta.

Kako piše u strategiji, koju je usvojila juče Vlada, kvalitet, dostupnost i efikasniju zdravstvenu zaštitu pokušaće da sprovedu i kroz partnerstvo za izgradnju i upotrebu magnetne rezonance u okviru zdravstvenih centara Berane i Bar.

Analiza za njihovu izgradnju planirana je za kraj 2015. Predviđena je i izgradnja pojedinih klinika u okviru KBC: ginekološko-akušerska, pshijatrijska, infektivna, neurološka, ali i kardio centra.

Kako navode, neophodno je uraditi analizu koja bi definisala nedostatne usluge u zdravstvenom sistemu Crne Gore i bila osnov za dalje širenje mreže kroz projekte javno-privatnog partnerstva. U dokumentu se navodi i najavljena namjera za uključivanjem privatnih apoteka u javni zdravstveni sektor, što je najavljeno do kraja septembra.

"Što se tiče nezdravstvenih usluga, cilj je izdvajanje tih usluga iz zdravstvenog sistema i povećanje kvaliteta, produktivnosti i smanjenja troškova. Nezdravstvene usluge obuhvataju: usluge čišćenja, pranja, peglanja, obezbjeđenja, održavanja IT sistema i upravljanja poslovnim procesima", piše u dokumentu.

Vlada je usvojila i Predlog uredbe o kriterijumima za utvrđivanje osnovne i dopunske liste ljekova kojim je definisano šta sve mora posjedovati lijek koji pretenduje da bude stavljen na listu.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović saopštio je da vjeruje da će početkom septembru biti usvojena osnovna i dopunska lista ljekova.

Preporučujemo za Vas