Potvrđeno pisanje "Vijesti": U ponedjeljak stižu novi helikopteri

"Višenamjenski dvomotorni četvorokraki helikopteri tipa Bell 412 EP/EPI namijenjeni su za prevoz putnika, transport povrijeđenih i bolesnih osoba, traganje i spasavanje, prenos tereta, gašenje požara i za nadzor granice. Kapacitet isporučene verzije je 13 mjesta"
106 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 09.09.2018. 11:51h

Dva nova višenamjenska helikoptera Bell 412 EPI namijenjena Vazduhoplovstvu Vojske Crne Gore, kako su "Vijesti" i najavile, stižu u Crnu Goru.

Kako je saopšteno iz Vlade, ovim se, okončava proces nabavke tri helikoptera koji će "svojim izuzetnim performansama, značajno unaprijediti kapacitete ne samo Vazduhoplovstva, već i kompletnog odbrambenog sistema Crne Gore".

Ugovor o kupovini tri helikoptera, vrijedan oko 30 miliona eura, potpisan je 30. januara 2018. godine, a prvi helikopter isporučen je 13. aprila 2018. godine.

"Višenamjenski dvomotorni četvorokraki helikopteri tipa Bell 412 EP/EPI namijenjeni su za prevoz putnika, transport povrijeđenih i bolesnih osoba, traganje i spasavanje, prenos tereta, gašenje požara i za nadzor granice. Kapacitet isporučene verzije je 13 mjesta", saopšteno je iz Vlade.

Dodaje se da helikopteri u Crnu Goru dolijeću iz Praga gdje su u Bellovom centru za Evropu sklopljeni nakon što su iz SAD isporučeni i djelovima.

Novim letilicama upravljaće na putu do Crne Gore komandant Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, potpukovnik Nenad Pavlović i major Darko Pavlović.

Iz Vlade je najavljeno da su za sjutra planirani i preleti helikoptera – po jedan prelet iz pravaca Podgorice, Skadarskog jezera i Tuz sa tri helikoptera Bell i dva helikoptera Gazela.

Galerija

Bonus video: