VDT i CDT za jačanje transparentnosti rada tužilaštava

“Ni oglasne table koje se nalaze u prostorijama tužilaštava ne pružaju građanima ni minimum informacija koje su im potrebne"
0 komentar(a)
Veselin Vučković, Foto: Luka Zeković
Veselin Vučković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.08.2014. 10:30h

Tužilaštva u Crnoj Gori nijesu dovoljno posvećana razvoju komunikacije sa građanima niti ispunjavaju obaveze u vezi sa objavljivanjem informacija i dokumenata od javnog interesa, ocijenjeno je prilikom potpisivanja Memoranduma o saradnji te institucije i Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca, Veselin Vučković, i izvršni direktor CDT-a, Dragan Koprivica, potpisali su memorandum o saradnji, kako bi zajedničkim aktivnostima unapređivali transparentnost tužilačke organizacije.

Koprivica je kazao da je CDT sproveo istraživanje o otvorenosti 16 institucija tužilačkog sistema i to 13 osnovnih državnih tužilaštava, dva viša i Vrhovnog.

„Tužilaštva nijesu bila dovoljno posvećana razvoju komunikacije sa građanima niti ispunjavaju svoje obaveze kada je u pitanju objavljivanje informacija i dokumenata od javnog interesa", rekao je on, navodeći da je to trajalo duži period.

Koprivica je ukazao da su sajtovi tužilastava skromnog sadržaja i da nisu dovoljno ažurni.

“Ni oglasne table koje se nalaze u prostorijama tužilaštava ne pružaju građanima ni minimum informacija koje su im potrebne", kazao je Koprivica.

Tužilaštva, kako je pokazalo istraživanje, nijesu razvijala svoje PR službe.

Koprivica je pojasnio da je to posljedica, kako je ocijenio, skoro nevjerovatne zakonske odredbe da je samo vrhovni državni tužilac nadležan da daje izjave za javnost.

"Ova zatvorenost je prouzrokovala negativnu praksu stvoreni su neformalni kanali podjele informacija od tužilaca ili advokata i došli smo u situaciju da mediji često objavljuju informacije o procesima koje po pravilima ne bi smjeli da objave", naveo je on.

Koprivica je rekao da nepostojanje PR službi dalje prouzrokuje da VDT nije pratilo izvještavanje medija o njihovom radu, pa time nije ni procesuiralo slučajeve protiv medija koji neovlašćeno objavljuju podatke u određenim fazama istrage.

"Tužilaštva ne prate ni da li se u medijima objavljuju podaci o maloljetnicima u krivičnom postupku, iako je to njihova zakonska obaveza", kazao je on.

Prema riječima Koprivice, u tužilaštvu postoje problemi sa nepoštovanjem Zakona o slobodnom pristupu informacijama jer ne objavljuju informacije i dokumenta koja su u obavezi po tom zakonu.

"Sve probleme smo predočili Vučkoviću i saglasili se da zajednički krenemo u njihovo rješavanje. Krećemo da mijenjamo ono što nije bilo dobro ali i da skrenemo pažnju na često ograničene resurse koje institucijama stoje na raspolaganju za te promjene", rekao je on

Koprivica je ocijenio da to neće biti jednostavan zadatak i da očekuje podršku svih značajnih aktera u društvu, prije svih nadležnog ministarstva, medija, NVO koje se bave ovom temom i međunarodne zajednice.

Vučković je rekao da su u tužilaštvu svjesni nedovoljnih kapaciteta za odnose s medijima.

On je ponovio spremnost te institucije za unapređenje vladavine prava iz prihvaćenih obaveza iz Strategije reforme pravosuđa i obaveza iz akcionih planova za poglavlja 23 i 24.

Vučković je rekao i da im je važan cilj da razviju odnos sa civilnim sektorom i jačanje povjerenja u rad tužilaštva. “Javnost rada tužilačkih organa, u mjeri i okvirima normiranim Ustavom i zakonima, mora jačati”, kazao je on.

Vučković je ukazao da su ciljevi saradnje jačanje transparentnosti rada Tužilaštva, razvoj kapaciteta te organizacije za odnose s javnošću, unaprjeđenje portala Tužilaštva i pravovremeno izvještavanje o poslovima te institucije.

“Uvjeren sam da će na veći nivo biti podignuta transparentnost Tužilaštva, i izgradnja povjerenja javnosti u rad tog organa”, zaključio je on.

Iako se Memorandum odnosio na povećanje transparentnosti rada Tužilaštva, posebno u odnosu sa medijima, Vučković danas nije želio da odgovara na pitanja novinara, mimo onog što se odnosilo na potpisivanje protokola.

Vučković je zamjerio novinarima da nisu u dovoljnoj mjeri izvjestili sa prethodnog potpisivanja Memoranduma sa Agencijom za zaštitu ličnih podataka, navodeći da je to u izvještajima zanemareno u odnosu na pitanja koja su mu tada postavljena.

On je obećao novinarima da će u budućnosti biti više prilike da dobiju tražene informacije.

Bonus video: