Prava autora muzike: Poreska je bila i otišla

Podrška PAM-u nedavno je stigla i iz BMI čiji su članovi i Shakira, Rihanna, Lady Gaga, Eminem
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2014. 15:02h

Organizacija Prava autora muzike (PAM) reagovala je povodom teksta: “Poreska i revizori ulaze u PA M ” objavljenog 26. jula 2014. u “Vijestima”.

U reagovanju se navodi: ”U tekstu nije poštovano ni temeljno načelo pravde i jednakosti - neka se čuje i druga strana.

Da se novinar 'Vijesti' profesionalno, savjesno i shodno navedenom pravnom načelu obratio rukovodstvu PAM-a, bio bi ugošćen u jednom od dva velika savremeno opremljena poslovna prostora ili u multimedijalnoj sali u kojoj je održano mnogo promocija CD-a crnogorskih autora finansiranih iz PAM-ovog Fonda za razvoj i afirmaciju nacionalnog muzičkog stvaralaštva, sve u vlasništvu crnogorskih autora, članova PAM CG.

Uvaženom novinaru 'Vijesti' pokazali bismo: Zapisnik Poreske inspekcije br. 03/11-6-1241/1-2013 sa obrazloženjem na 19 str. od 26. 05. 2014. god. koja je u PAM-u izvršila inspekcijsku kontrolu i nije utvrdila nepravilnosti u poslovanju. U prethodne dvije kontrole, od osnivanja PAM-a CG, takođe nijesu utvrđene nepravilnosti.

Što se tiče antrafilea sa finansijskim pokazateljima, više je prosto besmisleno da neznavenima, neupućenima ili zlonamjernima godinama objašnjavamo da fakturisano (kako piše prihodovano) nije što i naplaćeno.

Takođe, neznavene, neupućene i zlonamjerne pozivamo da pročitaju čl. 4 Zakona o državnoj revizorskoj instituciji, posebno mislimo na pojedine poslanike koji su, nažalost, odlučivali o tom kao i o Zakonu o NVO i Zakonu o autorskom i srodnim pravima, a da pri tom o njima, kao što su pokazali, ama baš ništa ne znaju.

PAM CG je organizacija sui generis osnovana na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima, nije budžetska organizacija, ne finansira se iz budžeta, ne troši budžetske pare i ne konkuriše za sredstva od igara na sreću.

PAM CG su osnovali autori i pod njihovom je upravom, novac od korisnika pripada autorima i isključivo oni o njemu odlučuju.

Besmisleno je da korisnik traži informaciju kako autori troše svoj novac. PAM CG je organizacija privatno- pravnog karaktera, do duše u svijetu postoje i organizacije javno-pravnog karaktera, ali samo u nekoliko afričkih država.

U ovom demantu ne jadikujemo nad načelom savjesnosti i poštenjem druge strane, o nama govori naš međunarodni ugled i status, naš doprinos u pristupnim pregovorima, podrška koju uživamo kod bezmalo svih crnogorskih autora i apsolutno svih stranih sestrinskih organizacija.

Podrška PAM-u nedavno je stigla i iz BMI (Broadcast Music, Inc -SAD čiji su članovi, između istalih: Shakira, Rihanna, Lady Gaga, Eminem i mnogi drugi svjetski superstarovi) od strane direktorke za istočnu Evropu Elene Brunner. Njena poruka je jasna: repertoar američkog BMI od preko 7,5 miliona kompozicija, na teritoriji CG ne može se koristiti bez dozvole Organizacije za zaštitu prava autora muzike," smatra PAM.

Bonus video: