Hypo banka odbila da pregovara sa CEZAP-om

Stav CEZAP-a koji zastupa sve oštećene klijente kojih ima oko 300, je, kako je rekao, da banka ne želi da pravi bilo kakav dogovor
58 pregleda 0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock
novac, euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.07.2014. 16:08h

Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) ponudio je Hypo Alpe Adria banci da problem klijenata zbog podizanja stambenih kredita u švajcarskim francima (CHF) riješe sporazumno, odnosno pregovaranjem umjesto sudskog procesa, što su predstavnici te finansijske institucije odbili.

Advokat Vladan Đuranović rekao je da je predlog CEZAP-a bio da se visina duga preračuna u eure na dan zaključenja ugovora o kreditu i da se na to plaća kamata od 6,9 odsto na godišnjem nivou, pa da se kredit vraća kao eurski.

„Željeli smo jedan proces dogovaranja i pregovaranja umjesto sudskog procesa koji se već vodi, međutim već na prvom koraku smo odbijeni. Banka je dala svoje uslove. To su uslovi koje su se već nudili klijentima i koji su strahovito nepovoljni i ne olakšavaju sitauciju ni na koji način“, rekao je Đuranović na konferenciji za novinare.

Stav CEZAP-a koji zastupa sve oštećene klijente kojih ima oko 300, je, kako je rekao, da banka ne želi da pravi bilo kakav dogovor.

"Imamo utisak i vjerujemo da banka u stvari ne želi da razgovara“, saoštio je Đuranović.

Hypo: Zahtjev CEZAP-a nema pravnu osnovu

Hypo Alpe Adria banka ne može da prihvati predlog Centra za zaštitu potrošača (CEZAP), jer on nema pravnu osnovu, saopšteno je iz te banke.

Hypo Alpe Adria banka, kako su objasnili, nema osnova niti mogućnosti da izvrši otpis dijela potraživanja prema klijentima, gdje je potraživanje zasnovano na validnim i obavezujućim Ugovorima o kreditu, što se posebno odnosi na Ugovore o kreditu koji su raskinuti zbog neispunjavanja obaveza klijenta.

“Klijenti, naravno, uvijek mogu da se obrate Banci za neka od mogućih rješenja, jer pristup koji Banka može ponuditi, i to na individualnoj osnovi je restrukturiranje duga u švajcarskim francima (CHF), koje bi podrazumijevalo sljedeće mogućnosti koje bi se ocjenjivale i utvrđivale na individualnoj osnovi - konverziju CHF duga u EUR, po kursu koji važi na dan konverzije”, kaže se u saopštenju Hypo Alpe Adria banke.

CEZAP je 17. maja prošle godine podnio tužbu podgoričkom Osnovnom sudu protiv HAAB u ime oštećenih klijenata. Tužba je podnijeta u saradnji sa Advokatskom kancelarijom Velimirović.

Pripremno ročište koje je trebalo da se održi 12. maja je odloženo, jer se predmet nalazi u Višem sudu i biće nastavljeno 24. septembra.

Bonus video: