Koalicija 16 NVO: Radne verzije zakona o sudovima ugrožavaju autonomiju sudija

Navodi se da je u okviru javne rasprave organizovan samo jedan skup o tri zakona
0 komentar(a)
sudija, presuda, Foto: Shutterstock.com
sudija, presuda, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 30.07.2014. 12:06h

Najnoviji Izvještaj o primjeni Akcionog plana za poglavlje 23 nerazumljiv je jer sadrži znakove i skraćenice za koje nije objašnjeno šta znače, pa je teško pratiti da li su ispoštovani rokovi i koje aktivnosti su realizovane, ocijenila je Koalicija 16 nevladinih organizacija (NVO) za praćenje pregovora.

Navodi se da radne verzije zakona o sudovima, Sudskom savjetu i pravima i dužnostima sudija i državnom tužilaštvu, ozbiljno ugrožavaju autonomiju sudija, drastično sužavaju krug kandidata koji mogu biti birani na više pozicije u sudstvu i tužilaštvu.

"Nejasni su i kriterijumi za ocjenjivanje kandidata koje je potrebno unaprijediti prije nego radna grupa završi sa radom i Vlada usvoji predloge ovih zakona", kaže se u saopštenju.

Ocjenjuje se da su potrebne odredbe kojima bi se spriječio konflikt interesa u odnosu na politički uticaj kod kandidata za članove Sudskog i Tužilačkog savjeta, i obezbijedilo da se za članove ovih savjeta ne biraju sudije i tužioci koji se ne ističu radnim rezultatima ili su disciplinski kažnjavani.

Navodi se da je u okviru javne rasprave organizovan samo jedan skup o tri zakona koja donose brojna nova rješenja, što se pokazalo kao nedovoljno.

"Koalicija predlaže da se prije utvrđivanja novih rješenja u odnosu na organizaciju sudova za prekršaje i ukidanje Privrednog suda u Bijelom Polju, organizuju posebne rasprave samo o predlogu tih rješenja i da se preispitaju s aspekta dostupnosti sudova građanima", navodi se u saopštenju.

Skandaloznne odluke, pogrešna primjena međunarodnih standarda ljudskih prava

Koalicija ocjenjuje skandaloznom činjenicu da je presuda za Kaluđerski laz izrečena 30. decembra 2013, a da državno tužilaštvo sedam mjeseci kasnije nije primilo pismeni otpravak presude, iako je ona trebalo da bude izrađena najkasnije u roku od dva mjeseca.

"Neažurnost suda i inertnost tužilaštva koje, kao zastupnik države i žrtava, nije pokrenulo mehanizam za ubrzanje postupka, odnosno dostavljanja presude radi ulaganja žalbe Apelacionom sudu, ukazuju na neozbiljan pristup procesuiranju ratnih zločina", ocjenjuju NVO.

Navodi se da je i donošenjem pravosnažne presude za ratne zločine u Morinju, demonstrirana pogrešna primjena međunarodnih standarda ljudskih prava, što se posebno ogleda u izricanju neprimjereno niskih kazni optuženima, pogrešnoj primjeni pravila o otežavajućim i olakšavajućim okolnostima i površnom obrazloženju presude Apelacionog suda.

Koalicija za praćenje pregovora sa Evropskom unijom – poglavlje 23, primjećuje da se za potrebe izrade zakona angažuju strani eksperti koji dostavljaju ”ekspertize”, koje nijesu objavljene, odnosno lako dostupne stručnoj i laičkoj javnosti.

"Smatramo da, bilo da se ti eksperti plaćaju iz državnog bužeta ili inostranih fondova, njihovi nalazi moraju biti javno dostupni kako bi učesnici u javnoj raspravi mogli da se saglase ili ne sa njihovim mišljenjem, umjesto kao do sada - da ”ekpertize” budu dostupne samo članovima radne grupe za izradu zakona", kaže se u reagovanju.

Bonus video: