Novi helikopteri stižu početkom sedmice

Moguće da će dva nova helikoptera u Crnoj Gori biti već u ponedjeljak
476 pregleda 7 komentar(a)
bell helikopteri, Foto: Bojana Ćupić
bell helikopteri, Foto: Bojana Ćupić
Ažurirano: 09.09.2018. 06:24h

U Crnu Goru sljedeće nedjelje - moguće već u ponedjeljak, stići će dva nova helikoptera kompanije “Bell”, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

Helikoperi će Crnoj Gori biti isporučeni prije roka, s obzirom da su se očekivali u posljednja tri mjeseca ove godine.

Ministar odbrane Predrag Bošković zaključio je krajem januara sa Kanadskom privrednom korporacijom ugovor vrijedan 30 miliona eura za nabavku višenamjenskih helikoptera za potrebe Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore.

Prvi od tri helikoptera “bell 412 EP” stigao je sredinom aprila, a sada se očekuju dva “bell 412 EPI”.

Magazin Ministarstva odbrane “Partner” u aprilu je objavio da će helikopteri “bell 412 EPI” stići rastavljeni i spakovani u specijalne kontejnere.

“Ovakve helikoptere nema nijedna zemlja u ovom dijelu Evrope. Posjeduje ih samo češka policija, i to prve verzije modela EPI”, kazao je za posljednje izdanje “Partnera” komandant Vazduhoplovstva VCG, potpukovnik Nenad Pavlović.

Pavlović je predvodio tim stručnjaka koji je u avgustu obavio tehničku inspekciju dva “bella 412 EPI”.

Inspekcija je obavljena u američkoj državi Tenesi, u jednoj od fabričkih struktura “Bella”.

“Helikopteri su, kako se i očekivalo, pokazali izuzetne performanse i tehničko-manevarske mogućnosti. Kao i helikopter ‘bell 412 EP’, koji je u aprilu stigao na podgorički vojni aerodrom, i preostala dva će se rasklopljeni dopremiti do Praga, gdje će se nanovo sklopiti i doletjeti do Crne Gore”, saopštili su prošlog mjeseca iz Ministarstva odbrane.

Prvi “bell” dočekan je 13. aprila, a “Vijesti” su nekoliko dana kasnije objavile da nije u pitanju novi već helikopter star 16 godina.

Iz Ministarstva su tada kazali da iako proizveden 2002. on raspolaže značajnim resursima sa izrazito malim ostvarenim naletom i potpuno novom konfiguracijom u skladu sa najvišim standardima.

Ovi helikopteri su namijenjeni za prevoženje putnika, medicinske evakuacije, traganje i spasavanje, transport tereta, gašenje požara, operacije na malim i ograničenim niskim i visokim terenima, ali i nadzor granice.

Inače, svaki od helikoptera imaće po tri posade od po dva pilota, što čini minimum od 18 neophodnih, obučenih pilota.

Članovi posade prolaze obuke na “Bell helicopter Training Academy“ u Fort Vortu, u Teksasu, ali i u Češkoj i Njemačkoj.

Sredstva planirana za opremanje i modernizaciju Vojske Crne Gore su, inače, projektovana na oko 110 miliona eura.

Pored srednjih višenamjenskih helikoptera, prioritet Ministarstva do 2025. su nabavka radara za nadzor vazdušnog prostora, oklopnih vozila za opremanje deklarisanih snaga, transportnih sredstava, kao i različite vrste individualne i kolektivne opreme neophodne za unapređenje sposobnosti jedinica Vojske.

Crna Gora je plan modernizacije najavila poslije ulaska u NATO u junu 2017. godine.

Bonus video: