Upozorenje Agencije

Paraglajderisti da poštuju zakone, da se ne bi više dešavale nesreće

"Nedavni slučaj u kojem je povrijeđen dječak na plaži u Bečićima prilikom slijetanja pilota paraglajdera treba da bude opomena", poručuju iz Agencije
107 pregleda 1 komentar(a)
Paraglajding, Foto: Shutterstock
Paraglajding, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.07.2014. 18:21h

Inspektori za vazdušni saobraćaj Agencije za civilno vazduhplovstvo sproveli su u prethodnom periodu pojačanu kontrolu paraglajdera i utvrdili određene nepravilnosti, za koje su donešene adekvatne mjere.

„Svako nepostupanje u skladu sa bezbjednosnim zahtjevima može u oblasti paraglajdinga da ima ozbiljne posljedice. Nedavni slučaj u kojem je povrijeđen dječak na plaži u Bečićima prilikom slijetanja pilota paraglajdera treba da bude opomena i obaveza da učinimo sve da se takve situacije više ne dešavaju“, naveli su iz Agencije. Knkretno u ovom slučaju inspektori Agencije su izdali mjeru zabrane letjenja paraglajderisti u crnogorskom vazdušnom prostoru u trajanju od šest mjeseci i podnijeli zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka i krivičnu prijavu.

„Sredinom jula obavljen je inspekcijski nadzor nad operacijama paraglajdera u Bečićima. Inspektori za vazdušni saobraćaj konstatovali su sljedeće nepravilnosti: obavljanje letova bez nošenja neophodnih dokumenata, letenje sa putnicima bez adekvatnih ovlašćenja za tandem pilota, vanaerodromska polijetanja i slijetanja bez odobrenja Agencije i letovi sa isteklom dozvolom i polisom osiguranja pilota paraglajdera“, saopšteno je iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore.

S obzirom na to da ni nakon izrečenih opomena neki paraglajderisti nisu preduzeli mjere u cilju otklanjanja evidentiranih nedostataka, inspektori Agencije podnijeli su tri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, izrekli jednu privremenu mjeru zabrane letjenja, i privremeno oduzeli tri paraglajdera.

Pilot paraglajdera se smatra vazduhoplovnim osobljem i shodno Zakonu o vazdušnom saobraćaju takvo lice mora biti stručno osposobljeno i zdravstveno sposobno za obavljanje te djelatnosti.

Za učinjene prekršaje u ovoj oblasti, po različitim osnovama, kazna se može kretati u rasponu od 300 do 2.000 eura, napominje se u saopštenju.

Iz Agencije su apelovali na sve koji se bave ovom rekreativnom djelatnošću da paraglajding letove obavljaju u skladu sa zakonskim propisima i time osiguraju svoju, ali i bezbjednost drugih ljudi.

Preporučujemo za Vas