Nove krađe na objektima CEDIS-a

Iz CEDIS-a su naglasili da, osim materijalne štete koju trpi kompanija, korisnici koji se napajaju sa dalekovoda ostaju bez električne energije do sanacije objekata, što može da potraje i do 48 sati
77 pregleda 0 komentar(a)
CEDIS krađa, Foto: CEDIS
CEDIS krađa, Foto: CEDIS
Ažurirano: 08.09.2018. 14:48h

Nepoznate osobe ukrale su transformatorsko ulje iz trafostanica u Andrijevici i Beranama, usljed čega su pregorela dva transformatora, i time Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS) pričinile štetu od šest hiljada eura, saopšteno je iz te kompanije.

Kako se navodi, nakon prijave prekida u napajanju na dalekovodima “Kralje” (Andrijevica) i “Zaostro” (Berane), ekipe CEDIS–a utvrdile su da su nepoznate osobe ukrale transformatorsko ulje iz trafostanica “Gradišnica”, “Štitari 2” i “Rujišta”, usljed čega su pregorela dva transformatora.

“Direktna šteta pričinjena CEDIS-u iznosi oko šest hiljada eura”, kaže se u saopštenju.

Iz CEDIS-a su naglasili da, osim materijalne štete koju trpi kompanija, korisnici koji se napajaju sa pomenutih dalekovoda ostaju bez električne energije do sanacije objekata, što može da potraje i do 48 sati.

Kako su kazali, naročito ih brine kontinuirano havarisanje istih objekata, što ne rezultira otkrivanjem i sankcionisanjem počinilaca, iako sprovode sve zakonom propisane mjere kako bi zaštitili imovinu i omogućili korisnicima uredno napajanje električnom energijom.

Podsjećaju da je stubna trafostanica “Gradišnica” havarisana četiri puta, dok je tokom prethodna dva mjeseca zabilježeno još pet sličnih slučajeva na području Berana, Andrijevice, Rožaja, Gusinja, Petnjice.

“Aktuelne havarije u trafostanicama “Rujišta”, “Gradišnica” i “Štitari 2” su broj krađa podigle na preko 50, koliko ih je evidentirano tokom prethodne tri godine na pomenutom području”, dodaje se u saopštenju.

CEDIS je, kako se navodi, i ove slučajeve prijavio policiji i podnešene su krivične prijave protiv NN lica.

“Svako neovlašćeno pristupanje elektroenergetskim objektima je izuzetno rizično. Zbog neznatne materijalne koristi pojedinci rizikuju život, remete redovno napajanje električnom energijom i nanose materijalnu štetu koja znatno prevazilazi njihovu eventualnu dobit”, upozorili su iz CEDIS-a.

Oni su kazali da su na meti kradljivaca najčešće bakar iz transformatora i vodova, transformatorsko ulje, kao i L – profili sa stubova distributivne mreže, te vrata i prozori na trafostanicama.

Iz CEDIS-a su apelovali na građane da svaku neovlašćenu djelatnost na stubnim mjestima i trafostanicama prijave toj kompaniji ili Upravi policije i na taj način pomognu u suzbijanju ovog visokorizičnog oblika krađe.

“CEDIS će nastaviti da sprovodi sve zakonom propisane mjere kako bi zaštitio svoju imovinu i omogućio korisnicima uredno napajanje električnom energijom”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: